Tschudi stiller i Stortinget

Dette blir utenriksminister Jonas Gahr Støre, hans redervenn Felix Tschudi og fire andre bedt om å svare på.

INVITERT TIL STORTINGET:  Milliardærederen Felix Tschudi, eier av Tschudi Shipping company, kalles inn til Stortinget for å redegjøre for bevilgningen til Senter for nordområdelogistikk og hans forhold til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
INVITERT TIL STORTINGET: Milliardærederen Felix Tschudi, eier av Tschudi Shipping company, kalles inn til Stortinget for å redegjøre for bevilgningen til Senter for nordområdelogistikk og hans forhold til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har i dag vedtatt hvem de vil kalle inn til høringen i Støre-saken 7. mai.

I tilegg til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), vil komiteen invitere følgende personer:    

• Felix Tschudi selv, Støres venn og Senter for nordområdelogistikks initiativtaker og styreleder

• Tidligere UD-statssekretær Elisabeth Walaas. Hun lovet UD-støtte til senteret før søknaden ble skrevet.  

• Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund

• Tine Viveka Westerberg, som har signert søknaden til UD på vegne av Norges Rederiforbund. 

• Ansgar Gabrielsen, tidligere leder for sekretariatet for Rederiforbund-prosjektet «Global Maritime Knowledge Hub». Senter for nordområdelogistikk er tilknyttet dette prosjektet.  

- Jeg kommer til å takke ja til invitasjonen. Jeg skal gjøre mitt beste for å belyse saken på en skikkelig og ryddig måte, og svare på de spørsmålene som komitémedlemmene har. Jeg håper at det blir en gjennomgang med fokus på fakta, sier Tschudi til Dagbladet.

Sju hovedspørsmål
De seks innkalte vil bli bedt om å forklare seg for Stortinget om sju hovedproblemstillinger:

1. Vurderte Støre sin habilitet i forhold til Felix Tschudi før behandlingen av søknaden fra Rederiforbundet om støtte til oppstart av Senter for Nordområdelogistikk?

2. Er kjennskapet eller vennskapet mellom utenriksministeren og Felix Tschudi av en slik karakter at det ville vært naturlig at utenriksministeren vurderte sin habilitet i forhold til Felix Tschudi?

3. Var Tschudi Shipping Company en så sentral aktør i prosjektet om opprettelsen av Senter for Nordområdelogistikk at utenriksministeren burde vurdert sin habilitet?

4. Hvem var den reelle initiativtaker til prosjektet for å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene?

5. Var saksbehandlingen i Utenriksdepartementet i tråd med regelverk og vanlig praksis?

6. Har Tschudi Shipping en næringsfordel av tilskuddet ut over det andre tilsvarende næringsaktører har?

7. Hvordan er de faktiske relasjoner mellom prosjektet Senter for Nordområdelogistikk, Tschudi Shipping Company og senere CHNL og CHNL AS i prosjektets ulike faser?

- Det var stor enighet i komiteen, som enstemmig stilte seg bak alle forslagene, sier komiteens leder, Anders Anundsen (Frp), til Dagbladet. 

Ap-initiativ
Det var Arbeiderpartiet og Martin Kolberg (Ap) som gikk inn for en egen høring om Støre-saken. Kolberg har begrunnet dette med at komiteleder Anundsen har falt for fristelsen til å prosedere saken i media.

- Begrunnelsen er ikke at vi mener at ståsråden har forklart seg ufullstendig, for det mener vi han har gjort. Vi har tatt initiativ til dette fordi vi registerer at komiteens leder, som også er saksordfører, prosederer denne i mediene, og trekker konklusjoner før saken er behandlet i komiteen. Det politiske spillet ønsker vi i å stoppe, har Kolberg sagt til Dagbladet.

Det skal særlig være denne uttalelsen Anundsen har gitt til Dagbladet, som har falt Kolberg tungt for brystet:

- Det framstår nå som om Støre ikke har vært fullstendig i sin redegjørelse. Dersom det stemmer, er det svært alvorlig. 

I dag sier Kolberg til Dagbladet at saken nå har kommet inn på et riktig spor, ettersom den nå er løftet ut av komiteens øvrige behandlign av regjeringens tilskudd. 

- Det ble drevet politisk spill rundt saken, som ikke kunne fortsette, sier Kolberg.

Støre-millionene
Det var Dagbladet som 20. mars avslørte at Støre november 2008 ga seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av et nordområdesenter i Kirkenes initiert og styrt av hans gode venn, Felix Tschudi. Han fikk ikke habiliteten vurdert i forkant.

Støtten til senteret ble lovet over to uker før søknaden fra Norges Rederiforbund ble sendt. UD hadde i forkant av søknaden møter om prosjektet der Felix Tschudi personlig var til stede.  

VENNER: Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er venner. Utenriksdepartementet ga i november 2008 seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk, et prosjekt initiert av Tschudi. Foto: Bente Bjercke
VENNER: Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er venner. Utenriksdepartementet ga i november 2008 seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk, et prosjekt initiert av Tschudi. Foto: Bente Bjercke Vis mer