STEM NEI: Alex Tsipras med klar tale til det greske folk: STEM NEI! Foto: AFP
STEM NEI: Alex Tsipras med klar tale til det greske folk: STEM NEI! Foto: AFPVis mer

Tsipras tilbake på Twitter: - Stem nei på søndag, så forhandler vi på mandag

Nå twitrer den greske statsministeren igjen. Budskapet er klart, han ber folket stemme nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag tydet mye på at Hellas' statsminister Alexis Tsipras ønsket å legge til rette for en ny start i EU og hos kreditorene. Men fortsatt gir han seg ikke, og han er klar i sin tale:

- Stem nei på søndag, så forhandler vi om bedre vilkår på mandag, skriver Tsipras på sin Twitter-konto onsdag ettermiddag. Han oppfordret også grekerne til å stemme nei i en TV-tale.

Det kom nemlig fram onsdag at den omdiskuterte og uforutsigbare statsministeren er innstilt på å innfri de fleste av kreditorenes krav fra lørdag natts forlatte forhandlingsbord i Brussel. Men han foreslår fortsatt en håndfull endringer.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier på sin side at en ny avtale med endringer ikke vil være mulig å få på plass før etter folkeavstemningen søndag.

Frankrikes president Francois Hollande sier at en avtale med Hellas må komme på plass med det samme, melder Reuters.

- Vi har snakket om denne avtalen en stund, nå må det skje, fastlo Hollande, i skarp kontrast til hva Merkel uttalte tidligere.

Twitter-bonanza Tsipras holdt seg lenge unna å tvitre, men ved 17-tida onsdag, hamret han løs på Twitter-kontoen sin igjen.

Han refererer hele tiden til hashtagene #Greferendum og #OXI (som betyr nei på gresk), og spiller på at folkeavstemningen vil medføre at det greske folk har et bedre forhandlingskort på mandag når antakeligvis partene møtes nå ny.

Han skriver at søndagens folkeavstemning ikke handler om at Hellas skal forbli i EU eller ei. Han er videre fornøyd med at utlysningen av folkeavstemning har medført at bedre forslag har kommet på bordet.

- På mandag, etter folkeavstemningen, vil greske myndigheter forhandle om bedre vilkår for det greske folk, skriver Tsipras.

Det fremgår av de mange meldingene at han fortsatt har troa på en bedre avtale. Han skriver også at lønna og pensjonene til det greske folk er sikre. Han forsikrer også om at de som fortsatt har penger i banken, kan sove trygt i natt.

- Små utsikter til fremgang Eurosjef Jeroen Dijsselbloem ser liten mulighet for framgang etter at Hellas' statsminister Alexis Tsipras gjentok sitt nei til kreditorene onsdag.

- Vi kommer til å snakke om forslagene, men med den siste talen ser jeg små utsikter til framgang, sier Dijsselbloem, ifølge NTB. Han skal i et krisemøte om Hellas onsdag kveld.

Godtar «ydmykende» krav Mannen som gikk til valg på å få til en bedre avtale med EU, med mindre strenge krav fra kreditorene, har nå gjort retrett, og godtar krav han tidligere har kalt en ydmykelse for det greske folk.

- Nå har den greske statsministeren sett at han må gi mer etter. Han trodde nok at EU vil strekke seg lenger, men EU har også sine prinsipper de må stå fast ved, sier Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Han er klar på at Hellas fortsatt er helt avhengige av EUs penger.

Angela Merkel har tidligere uttalt at et nei fra det greske folk til kravene vil bety et ja til å forlate EU. Det er Tsipras og det greske folk uenige i.

- Det er turbulente tider, og det spilles med høy innsats, sa Merkel i en tale i den tyske nasjonalforsamlingen onsdag, ifølge NTB.

- Verden følger oss nøye. Men Europas framtid står ikke på spill, sier hun nå.

Hun sier også at dørene står åpne for dialog, men vil ikke la Hellas avlyse folkeavstemningen.

- Ikke god nok tid Financial Times, som først meldte om saken, skrev at en folkeavstemning nå ikke er nødvendig. Dette viste seg å være feil, ettersom folkeavstemningen går av stabelen som planlagt.

På søndag skal grekerne si ja eller nei til forslaget som kreditorene la fram forrige uke, og som den greske regjeringa avviste. Etter onsdagens hendelser framstår det noe uklart hva grekerne skal stemme på, ettersom deres egen statsminister har kommet dem i forkjøpet ved å godkjenne deler av avtalen, drøye fire dager etter han selv annonserte folkeavstemningen.

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, kritiserte onsdag folkeavstemningen og sa at den ikke fulgte internasjonale standarder.


- Grekerne har ikke fått god nok tid. En folkeavstemning bør varsles to uker i forveien, slik at folk skal få tilstrekkelig tid til å diskutere spørsmålet, sier Jagland til Dagbladet.

Generalsekretæren sier også at det er et krav å stille presise spørsmål.

Konkurs - ikke undergang Landet Tsipras styrer ble slått konkurs da avdrag på fire lån fra det internasjonale pengefondet, på til sammen 13 milliarder kroner, forfalt og Hellas ikke betalte midnatt tirsdag.

Men en konkurs trenger ikke å bety undergang for Hellas.

Det finnes ingen internasjonale regler for hvordan en slik gjeld skal tilbakebetales, og i realiteten kan Hellas selv bestemme om de vil tilbakebetale gjelden eller ei.

Brevet til EU Brevet som ble sendt til den såkalte troikaen - EU-kommisjonen, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken, inneholder et ønske om å beholde momsfritaket på greske øyer med 30 prosent og forsere forhåndsbetaling av skatt for mindre virksomheter.

Tsipras godkjenner også alle de foreslåtte pensjonsreformene, men foreslår at tiltakene skal iverksettes i oktober, i motsetning til umiddelbart.

Pensjonistene sto onsdag i kø foran bankene for å sikre seg noe å leve av resten av uka. De ba bankene om å «dra til helvete».

Statsministeren foreslår videre å opprettholde solidaritetspensjonen, som gis til Hellas fattige eldre, inntil 2019. Han godkjenner også alle arbeidsmarkedsreformer som lå på forhandlingsbordet i Brussel på fredag.

Han skriver også at Hellas vil redusere taket for militære utgifter med 200 millioner euro i 2016, og med 400 millioner euro i 2017.

Flere grunner Det er flere grunner til at Tsipras kommer med innrømmelsen nå.

Den viktigste er at stemningen er i ferd med å snu etter at bankene stengte på mandag. Det økonomiske kaoset vi så langt har sett, er bare småtteri mot det vi vil se hvis Hellas tvinges ut av euroen.

I en meningsmåling gjennomført før bankene stengte, var 57 prosent for et nei til det som var EUs ultimatum før Hellas brøt forhandlingene sist fredag. 30 prosent var for avtalen. Men etter at bankene stengte, viser meningsmålinger at andelen som er innstilt på å stemme nei, har sunket til 46 prosent, mens de som vil stemme ja til avtalen, har økt til 37.

Hvis denne tendensen hadde fortsatt, kunne regjeringen og Tsipras risikere å tape folkeavstemningen søndag.

Nå prøver han i alle fall å «rette opp att æille feil ifra» helga. Så spørs det om han får en dag i morra som rein og ubrukt står av EU-toppene.

PENSJONISTENE RASER: Rasende pensjonister raser til minibankene i Aten. Statsministeren sier at likevel at pengene deres er trygge i bankene. Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / REUTERS
PENSJONISTENE RASER: Rasende pensjonister raser til minibankene i Aten. Statsministeren sier at likevel at pengene deres er trygge i bankene. Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / REUTERS Vis mer