Tsjekhovs siste sukk

For hundre år siden i dag drakk Anton Tsjekhov et glass champagne - og døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BIOGRAFIEN FORTELLER

om champagnen. Legenden legger til en gul sommerfugl. Anton Pavlovitsj Tsjekhov døde 2. juli 1904 på Hotel Sommer i Badenweiler, under en helsereise til Tyskland. Den tuberkulosesyke legen og forfatteren forkjølet seg allerede på toget fra Jalta til Moskva. I Berlin ble han undersøkt av en professor i medisin, som bare slo ut med armene og forlot rommet. Likevel fortelles det at han kviknet til, tok en tur i Tiergarten med sin kone og reiste videre til Badenweiler, med håp om å nå Italia. Han skrev på et skuespill og en fortelling, om to venners kjærlighet til den samme kvinnen. Et typisk tsjekhovsk tema.

TSJEKHOV SKREV en rekke fortellinger, men er mest kjent for sine fire store skuespill. De utkommer nå på norsk i en ny, revidert samleutgave. Denne uka fikk dessuten professor Geir Kjetsaa Anders Jahres kulturpris for sitt arbeid med russisk litteratur i Norge, med biografien om Anton Tsjekhov som et foreløpig punktum. Der forteller Kjetsaa om Tsjekhovs siste dag, denne varme sommeren for hundre år siden. I likhet med tuberkulosepasientene i Knut Hamsuns «Siste kapitel» gikk dikteren og «verget sit liv med fjeldluft og doktortilsyn». Tsjekhov fortalte muntre historier og uttrykte misnøye med de tyske kvinnenes påkledning. Livet i Russland var mer «talentfullt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer