Tsjekkere og slovaker feirer kommunismens fall

Gjentok studentmarsjen som førte til kommunistregimets fall.

FEIRET 20-ÅRSDAGEN: Tusener av tsjekkere deltok i en marsj gjennom Prahas gater for å markere at det er 20 år siden kommunistregimet i Tsjekkoslovakia falt. Foto: SCANPIX / Petr Josek / REUTERS
FEIRET 20-ÅRSDAGEN: Tusener av tsjekkere deltok i en marsj gjennom Prahas gater for å markere at det er 20 år siden kommunistregimet i Tsjekkoslovakia falt. Foto: SCANPIX / Petr Josek / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Rundt 10.000 mennesker feiret tirsdag 20-årsdagen for innledningen til fløyelsrevolusjonen i Tsjekkoslovakia ved å gjenta studentmarsjen som førte til kommunistregimets fall.

Den fredelige studentprotesten 17. november 1989 ble knust av opprørspoliti, men i dagene som fulgte vokste protestene til en massiv folkebølge som noen uker senere feide bort det forhatte regimet.

I dag er Tsjekkoslovakia blitt til Tsjekkia og Slovakia, som begge er NATO- og EU-medlemmer. De er blant Øst-Europas mer solide demokratier og har begge motstått den globale finanskrisen bedre enn flere av nabolandene.

Studentprotesten i 1989 begynte med et møte med flammende taler på universitetet i Praha og deretter en marsj som tusener av studenter deltok i til Wenceslas-plassen i sentrum.

Da mørket falt på, gikk politiet til aksjon, og mange av studentene ble skadd da de ble banket opp av politi med køller.

Men protestene vokste i styrke i dagene som fulgte, og demonstrantene adopterte slagordet «Dere har tapt allerede».

Og de fikk rett. Etter Berlin-murens fall 9. november og kommunismens fall i andre land fikk Tsjekkoslovakia en ny regjering 10. desember, og 28. desember ble dramatikeren Václav Havel valgt til landets første ikke-kommunistiske president på et halvt århundre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer