Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjekkere og slovaker feirer kommunismens fall

Gjentok studentmarsjen som førte til kommunistregimets fall.

FEIRET 20-ÅRSDAGEN: Tusener av tsjekkere deltok i en marsj gjennom Prahas gater for å markere at det er 20 år siden kommunistregimet i Tsjekkoslovakia falt. Foto: SCANPIX / Petr Josek / REUTERS
FEIRET 20-ÅRSDAGEN: Tusener av tsjekkere deltok i en marsj gjennom Prahas gater for å markere at det er 20 år siden kommunistregimet i Tsjekkoslovakia falt. Foto: SCANPIX / Petr Josek / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Rundt 10.000 mennesker feiret tirsdag 20-årsdagen for innledningen til fløyelsrevolusjonen i Tsjekkoslovakia ved å gjenta studentmarsjen som førte til kommunistregimets fall.


Den fredelige studentprotesten 17. november 1989 ble knust av opprørspoliti, men i dagene som fulgte vokste protestene til en massiv folkebølge som noen uker senere feide bort det forhatte regimet.

I dag er Tsjekkoslovakia blitt til Tsjekkia og Slovakia, som begge er NATO- og EU-medlemmer. De er blant Øst-Europas mer solide demokratier og har begge motstått den globale finanskrisen bedre enn flere av nabolandene.

Studentprotesten i 1989 begynte med et møte med flammende taler på universitetet i Praha og deretter en marsj som tusener av studenter deltok i til Wenceslas-plassen i sentrum.

Da mørket falt på, gikk politiet til aksjon, og mange av studentene ble skadd da de ble banket opp av politi med køller.

Men protestene vokste i styrke i dagene som fulgte, og demonstrantene adopterte slagordet «Dere har tapt allerede».

Og de fikk rett. Etter Berlin-murens fall 9. november og kommunismens fall i andre land fikk Tsjekkoslovakia en ny regjering 10. desember, og 28. desember ble dramatikeren Václav Havel valgt til landets første ikke-kommunistiske president på et halvt århundre.

Mange av dem som deltok i marsjen tirsdag, var blant dem som marsjerte for 20 år siden da de var unge studenter.

Havel selv la sammen med president Václav Klaus og statsminister Jan Fischer blomster på minnesmerket der de brutale kampene utfoldet seg.

(NTB)


FLØYELSREVOLUSJONEN: En tsjekkisk familie tente lys i anledning 20-årsdagen for fløyelsrevolusjonen. Foto: REUTERS/Petr Josek/SCANPIX
FLØYELSREVOLUSJONEN: En tsjekkisk familie tente lys i anledning 20-årsdagen for fløyelsrevolusjonen. Foto: REUTERS/Petr Josek/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media