Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjekkia anklager Russland for å drive propagandakrig. Nå skal myndighetene slå tilbake

- Motivasjonen er å slå tilbake. De mener at det foregår en krig om sannheten, men at vesten startet krigen, sier norsk ekspert om den russiske propagandaen.

PROPAGANDA-KRIG: Tsjekkias myndigheter mener Russland og president Vladimir Putin driver propagandakrig innenfor tsjekkiske landegrenser. Nå vil de slå tilbake. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PROPAGANDA-KRIG: Tsjekkias myndigheter mener Russland og president Vladimir Putin driver propagandakrig innenfor tsjekkiske landegrenser. Nå vil de slå tilbake. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tsjekkias regjering anklager Vladimir Putins Russland for å drive propagandakrig innenfor tsjekkiske landegrenser.

Nå skal landet svare på det de karakteriserer som en «informasjonskrig» med opprettelsen av en egen antipropaganda-gruppe.

Det melder The Guardian.

Tsjekkias regjering hevder nemlig at stormakten i øst har plassert egne propaganda-agenter i landet for å spre pro-russisk innhold, blant annet på sosiale medier.

20 personer i ny gruppe

Derfor oppretter det tsjekkiske innenriksdepartementet en gruppe på 20 personer som skal motarbeide det de opplever som russisk nett-propaganda. Den samme gruppa skal også lære opp offentlig ansatte til å gjøre det samme.

Det annonserte Milan Chovanec, Tsjekkias innenriksminister på en konferanse fredag.

INNENRIKSMINISTER: Minal Chovanec vil slå tilbake mot det Tsjekkias regjering kaller en russisk propagandakrig. Foto: CTK Photo / NTB Scanpix
INNENRIKSMINISTER: Minal Chovanec vil slå tilbake mot det Tsjekkias regjering kaller en russisk propagandakrig. Foto: CTK Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Vi vil inn i hver eneste smarttelefon for å slå tilbake mot russisk feilinformasjon, sier Chovanec, ifølge The Guardian.

Avisa skriver videre at det er flere titalls nettsteder i Tsjekkia som per i dag promoterer et pro-russisk syn om blant annet vesten. Det er 30 000 russere som bor i Tsjekkia, ifølge The Guardian.

Selv om innrenriksministeren har erklært propagandakrig, er ikke hele den tsjekkiske regjeringen enig i at pro-russisk informasjon er gal.

Tsjekkias president Milos Zeman har nemlig selv forfektet et pro-russisk syn i flere saker. Blant annet mener han at det ikke er russiske styrker øst i Ukraina, ifølge The Guardian.

- Motivasjonen er å slå tilbake

At Russland sprer propaganda utenfor egne landegrenser, er ikke noe nytt, og kommer av en gjengjeldelse-tankegang, forklarer Tor Bukkvoll, Russland-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

- Russland mener at de selv er utsatt for dette, og har vært det i veldig lang tid. Motivasjonen er å slå tilbake. De mener at det foregår en krig om sannheten, men at vesten startet krigen, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Et like etablert syn som tar den samme tankegangen videre, handler om at målsettingen til Russland ikke først og fremst å overbevise det ikke-russiske publikum om ett spesifikt budskap eller én sannhet, forteller seniorforskeren.

- Snarere å produsere så mange budskap og sannheter som mulig, for da vet ingen lenger hva de skal tro, sier Bukkvoll.

Dette synet forfekter blant andre Vladislav Surkov, en av Vladimir Putins nærmeste rådgivere, som også har skrevet i detalj om filosofien.

- Den bunner egentlig ut i at det ikke finnes én sannhet, kun alternative historier. Finnes det ingen sannhet, kan man heller aldri bli beskyldt for å lyve, sier Bukkvoll.

Russisk hacker arrestert

Onsdag denne uka ble det også klart at tsjekkiske myndigheter, i samarbeid med Interpol og FBI, tidligere denne måneden hadde arrestert en russisk hacker i Tsjekkia, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Hackeren er mistenkt for å ha stått bak en rekke cyber-angrep mot USA, og ble pågrepet på et hotellrom i Praha 5. oktober. USA ber nå Tsjekkia om å utlevere mannen til USA.

Russland har gått ut mot USAs ønske om utlevering. De insisterer på at den russiske statsborgeren blir overlevert til Russland, ifølge nyhetsbyrået.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!