Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjekkia evakuerer landsbyer

Unntakstilstand i sju regioner på grunn av flommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tsjekkiske myndigheter evakuerte i dag 1000 mennesker fra landsbyen Novosedly, og erklærte samtidig unntakstilstand i sju av landets 14 regioner, melder AP.

Novosedly ligger 200 kilometer sørøst for Praha, og ble tømt for mennesker da elvene Dyje og Jevisvka gikk over sine bredder.

Lenger nord ble byen Hrensko fullstendig oversvømt, og politiet så seg nødt til å avsperre hele området ved bredden av elven Elbe.

Elbe gikk også over sine bredder andre steder i landet. I byen Usti nad Labem ble en bro sperret og flere områder oversvømt. Myndighetene mener flommen vil nå sitt høyeste nivå i løpet av dagen, med nærmere ni meter stigning.

USA stiller opp

Tsjekkia ble sist rammet av storflom i 2002. Da ble 16 mennesker drept, og forårsaket skader for nesten 15 milliarder kroner. Den gang gikk Elbe tolv meter over sitt vanlige nivå i Usti nad Labem.

Den amerikanske ambassadøren til Praha, William Cabaniss, har i dag tilbudt amerikansk hjelp i flomarbeidet etter et møte med statsminister Jiri Paroubek.

- Dere hjalp oss stort da Katrina traff vår sørkyst. Vi vil være like gode venner for dere, sa Cabaniss.

STORE SKADER: Elven Dyje har gått over sine bredder. Dette er byen Znojmo i Sør-Moravia i Tsjekkia. Foto: EPA
STORE SKADER: Elven Dyje har gått over sine bredder. Dette er byen Znojmo i Sør-Moravia i Tsjekkia. Foto: EPA Vis mer

Skadene skal utredes de nærmeste to ukene, og Paroubek har lovet å be regjeringen om så mye som 1,2 millarder kroner i krisestøtte til rammede familier.

Ifølge innenriksminster Frantisek Bublan er det lagret nok drikkevann i de rammede områdene. Myndighetene har arbeidet på spreng for å få tilbake strømmen til områdene, melder det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK.

I Praha, hovedstaden i Tsjekkia, er situasjonen foreløpig stabil. Myndighetene har bygd barrierer for å holde elvevannet ute.

Flom i flere land

Også Tyskland merker flommen i Elbe. Fler enn 1000 mennesker måtte forlate elveområdene, blant dem flere hundre i Dresden.

Flommen, som startet i forrige uke, er forårsaket av snøsmelting og regn i de tsjekkiske fjellene.

UTSATT: Sør-Moravia er hardt rammet av flommen i Dyje, men også de andre elvene i Tsjekkia går over sine bredder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling