Tsjekkias president: - Jeg er dypt overbevist om at vi ser en organisert invasjon og ikke en spontan bevegelse av flyktninger

Mener flyktningene burde kjempe mot IS.

REAKSJONER: Tsjekkias president Milos Zeman holdt i går sin julehilsen til det tsjekkiske folk. Talen vekker reaksjoner.  Foto: CTK Photo/Libor Zavoral/NTB scanpix
REAKSJONER: Tsjekkias president Milos Zeman holdt i går sin julehilsen til det tsjekkiske folk. Talen vekker reaksjoner. Foto: CTK Photo/Libor Zavoral/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tsjekkias president Milos Zeman holdt i går sin årlige julehilsen til det tsjekkiske folk.

Som i mange andre europeiske land er flyktningkrisa det store temaet i Tsjekkia, og den sosiademokratiske presidenten vekker oppsikt med sin tale til folket.

- Jeg er dypt overbevist om at vi ser en organisert invasjon og ikke en spontan bevegelse av flyktninger, sa Zeman.

Burde kjempe mot jihadistene Medlidenhet er «mulig» for flyktninger som er gamle eller syke og barn, men ikke for unge menn som burde bli hjemme og kjempe mot jihadistene, sa presidenten.

Videre hevdet han at IS bare blir sterkere i Syria dersom unge menn flykter til Europa.  Han sammenliknet situasjonen for de som nå er på flukt med unge tsjekkere som forlot landet da det var under okkupasjon av nazi-regimet fra 1939 til 1945, skriver AFP.

Ifølge presidenten var deres mål å kjempe for frigjøringen av Tsjekkia, og ikke å motta sosial støtte fra Storbritannia, skriver Deutsche Welle.

Han har tidligere advart mot at flyktningene bringer terrorisme og smittsomme sykdommer til Europa, og sammenliknet seg selv med figuren Kassandra fra gresk mytologi - som ifølge myten hadde profetievner.

- Noen ganger føler jeg meg som Kassandra som advarer trojanerne om å ikke ta med den trojanske hesten inn i byen, sa han i julehilsenen.

Vekker reaksjoner 71-åringen ble valgt til president i 2013, og er blitt kjent for sitt innvandringskritiske standpunkt. Det skapte furore da han i november deltok på en anti-islamsk demonstrasjon i Praha sammen med ytre høyre-politikere og paramilitære.

En av dem som har reagert sterkest på presidentens uttalelser i julehilsenen er statsminister Bohuslav Sobotka.

Han mener det baserer seg på presidentens «fordommer og hans vane for å forenkle ting».

Statsministeren har også tidligere kritisert presidenten for uttalelser om flyktning- og innvandringspolitikk.

En meningsmåling viser at nesten 70 prosent av tsjekkere er imot ankomsten av flyktninger og migranter til Tsjekkia, skriver NTB.