BER OM FOLKEAVSTEMNING: Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO. Her fra et møte med Storbritannias statsminister David Cameron i Praha i januar. Foto: Michal Kamaryt / CTK / NTB Scanpix
BER OM FOLKEAVSTEMNING: Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO. Her fra et møte med Storbritannias statsminister David Cameron i Praha i januar. Foto: Michal Kamaryt / CTK / NTB ScanpixVis mer

Tsjekkias president vil ha folkeavstemning om «Czechout»

Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO, kun en uke etter at Storbritannia stemte for å forlate unionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet fikk statsminister Bohuslav Sobotka til å utelukke enhver slik avstemning i landet der en meningsmåling nylig viste at flertallet ønsker å bli i EU.

Zeman, som i likhet med Sobotka tilhører den politiske venstresiden, insisterte samtidig på at han selv ville stemt imot å forlate unionen dersom ideen om folkeavstemning skulle bli en realitet.

– Jeg er uenig med dem som ønsker å forlate EU. Men jeg vil gjøre det jeg kan for at de kan få si meningen sin i en folkeavstemning. Det samme gjelder for en utmelding av NATO, sa Zeman i et radiointervju.

I en pressemelding fra Sobotkas kontor uttaler statsministeren at Tsjekkia ønsker å forbli medlem av både EU og NATO, fordi medlemsskapene garanterer landet stabilitet og sikkerhet.

– Regjeringen planlegger ingen steg som kan så tvil om vårt medlemskap. Og den planlegger ingen folkeavstemning, fastslår Sobotka.

Tsjekkia ble medlem av NATO i 1999 og EU i 2004. Landet har ingen lov om folkeavstemning, men nasjonalforsamlingen har debattert over et forslag som trenger støtte fra 120 av 200 parlamentarikere for å bli vedtatt. Et slikt forslag vil tillate folkeavstemning dersom 250.000 underskrifter stiller seg bak en slik avstemning.

(NTB)