Tsjekkias president vil ha folkeavstemning om «Czechout»

Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO, kun en uke etter at Storbritannia stemte for å forlate unionen.

BER OM FOLKEAVSTEMNING: Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO. Her fra et møte med Storbritannias statsminister David Cameron i Praha i januar. Foto: Michal Kamaryt / CTK / NTB Scanpix
BER OM FOLKEAVSTEMNING: Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO. Her fra et møte med Storbritannias statsminister David Cameron i Praha i januar. Foto: Michal Kamaryt / CTK / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utspillet fikk statsminister Bohuslav Sobotka til å utelukke enhver slik avstemning i landet der en meningsmåling nylig viste at flertallet ønsker å bli i EU.

Zeman, som i likhet med Sobotka tilhører den politiske venstresiden, insisterte samtidig på at han selv ville stemt imot å forlate unionen dersom ideen om folkeavstemning skulle bli en realitet.

– Jeg er uenig med dem som ønsker å forlate EU. Men jeg vil gjøre det jeg kan for at de kan få si meningen sin i en folkeavstemning. Det samme gjelder for en utmelding av NATO, sa Zeman i et radiointervju.

I en pressemelding fra Sobotkas kontor uttaler statsministeren at Tsjekkia ønsker å forbli medlem av både EU og NATO, fordi medlemsskapene garanterer landet stabilitet og sikkerhet.

– Regjeringen planlegger ingen steg som kan så tvil om vårt medlemskap. Og den planlegger ingen folkeavstemning, fastslår Sobotka.

Tsjekkia ble medlem av NATO i 1999 og EU i 2004. Landet har ingen lov om folkeavstemning, men nasjonalforsamlingen har debattert over et forslag som trenger støtte fra 120 av 200 parlamentarikere for å bli vedtatt. Et slikt forslag vil tillate folkeavstemning dersom 250.000 underskrifter stiller seg bak en slik avstemning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer