MÅ GÅ: Tsjekkias statsminister Mirek Topolanek tapte mistillitsvotering i dag. Foto: OLIVIER HOSLET /  EPA / SCANPIX
MÅ GÅ: Tsjekkias statsminister Mirek Topolanek tapte mistillitsvotering i dag. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / SCANPIXVis mer

Tsjekkias statsminister tvunget til å gå av

Fikk mistillit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Topolanek mener regjeringens avgang kan undergrave Tsjekkias ledelse av EU. Statsministeren, som også leder EU det inneværende halvåret, lovet imidlertid straks etter avstemningen i kveld å trekke seg.

— Jeg vil opptre nøyaktig i samsvar med grunnloven, sa han.

Grunnloven fastslår at regjeringen må gå av når den ikke har nasjonalforsamlingens tillit. Siden Topolaneks regjering tiltrådte i 2007, har den overlevd fire mistillitsavstemninger. Denne gangen overlevde han derimot ikke.

Undergraver EU Mistillitserklæringen og regjeringens avgang kan undergrave landets ledelse av EU, sier Topolanek.

— Jeg tror det kan komplisere vår forhandlingskraft. Partnere i Europa er blitt vant til at vi er harde forhandlere. I denne betydning kan det hende at vår posisjon vil være svekket, sa statsministeren til journalister.

Han gjentok at han vil være for et nyvalg til sommeren hvis det ikke dannes en ny regjering.

Regjeringen blir i henhold til grunnloven sittende som forretningsministerium til en ny regjering er dannet. Grunnloven setter ingen bestemt frist for hvor fort regjeringen må gå av.

Regjeringer som har sittet med formannskapet i EUs roterende presidentskap, har også tidligere blitt kastet på hjemmebane. Sist det skjedde, var da Lamberto Dinis regjering måtte gå av i Italia i 1996. Og i begynnelsen av 1993 måtte Poul Schlüters regjering gå av i Danmark.

101 imot 101 av nasjonalforsamlingens 200 medlemmer stemte for mistillitserklæringen til Topolanek og hans sentrum-høyre regjering. Dermed var grunnlovens krav om absolutt flertall innfridd.

Den nå avtroppende regjeringen av borgerligdemokrater (ODS), kristeligdemokrater (KDU-CSL) og Grønne hadde støtte fra 96 medlemmer av nasjonalforsamlingen, mens opposisjonen har hatt 97 mandater.

Sju uavhengige hadde før avstemningen ikke gjort klart hva de ville stemme, og opposisjonen av sosialdemokrater og kommunister trengte støtte fra fire av dem for å få vedtatt mistillit.

Kapitalistisk krise Før selve avstemningen anklaget den sosialdemokratiske opposisjonslederen Jiri Paroubek statsministeren for at han «ikke kunne mildne konsekvensene av den globale krisen». Hundretusener av tsjekkere må derfor lide under «en kapitalisme fra det 19. århundret», sa Paroubek.

Topolanek hadde sagt til de uavhengige at det ville være uansvarlig overfor Tsjekkias EU-ledelse om de stemte for mistillit denne gangen.

Mistillitsforslaget kom etter at en av Topolaneks rådgivere skal ha forsøkt å presse tsjekkisk TV til å stoppe et kritisk program om en tidligere sosialdemokratisk representant som nå støtter regjeringskoalisjonen.

(NTB)