Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjekkisk favoritt i Nesheims klasse

LOS ANGELES (Dagbladet): Den tsjekkiske filmen «Kolya» er skyhøy favoritt til å vinne Oscar for beste fremmedspråklige film. - Jeg vet det, og jeg liker det ikke, sier regissør Jan Sverak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det han ikke liker, er å måtte gå rundt med ledertrøya her i Hollywood og så kanskje ende opp uten premie på mandag kveld. For ingen vet hvem som vinner, selv om alle som mener å ha peiling på det peker ut «Kolya» som det soleklare valget.

Og hvorfor? Jo, kanskje er det så enkelt som noen sier: Filmen handler om en middelaldrende mann med sjel, intelligens og drag på damene. De fleste stemmeberettigete medlemmer av The Academy for Motion Picture Arts and Sciences er middelaldrende menn som gjerne ser seg selv framstilt slik - sjelfulle, intelligente og seksuelt attraktive.

Kino-fordel

Og hvis slike forhold er viktige for stemmegivningen, så ligger nok «Søndagsengler» dårlig an. For dessverre, ingen av akademiets medlemmer kan direkte sammenlikne seg med Marie Theisen.

Enda verre for «Søndagsengler» er det nok at filmen ennå ikke har gått opp på kino i USA. Konkurrentene «Prisoner of the Mountains», «Ridicule» og «Kolya» har vært kinovist og tilgjengelige både for publikum og akademimedlemmer en stund nå - og det er ansett som en stor fordel i kampen om Oscar.

Den etter hvert så tallrike norske kolonien gjør imidlertid sitt beste for å skape blest om «Søndagsengler» - Marie Theisen og Berit Nesheim fikk stor plass i ettermiddagssendingen til TV-selskapet ABC fredag kveld.

Stor interesse

Men, når Jan Sverak er i nærheten, vendes TV-kameraene dit han står. Da alle de nominerte regissørene i fremmedspråklig-klassen møtte pressen og publikum i en fullstappet kinosal hos akademiet i går formiddag, ville alle snakke med, og ta bilder av, den tsjekkiske favoritten.

Nesheim, og de andre fire regissørene, ble til tider stående uten et eneste kamera rettet mot seg.

- Medlemmene av akademiet har sagt at de liker «Kolya» bedre enn alle de andre filmene, uansett klasse, sier en amerikansk TV-reporter.

- Hmm ..., svarer Jan Sverak - vel vitende om at Oscar-favoritter har gått hjem fra festen uten statuett før.