<strong>TSJERNOBYL:</strong> Den ukrainske regjeringen vil bygge solkraftverk i Tsjernobyl. Bildet er fra april i år. Da var det 30 år siden ulykka. Foto: Aftonbladet / NTB scanpix&nbsp;
TSJERNOBYL: Den ukrainske regjeringen vil bygge solkraftverk i Tsjernobyl. Bildet er fra april i år. Da var det 30 år siden ulykka. Foto: Aftonbladet / NTB scanpix  Vis mer

Tsjernobyl ble til en spøkelsesby etter atomkraftulykken. 30 år etter blåses det liv i byen igjen

Verdens største solkraftverk bygges i byen «ingen» bor i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den ukrainske byen ble hardt rammet av atomkraftverk-katastrofen i 1986. Radioaktiv stråling fra anlegget og eksplosjonen har i lang tid preget området i rundt og mange land i Europa.

Nå er det «ingen» som bor i Tsjernobyl, så derfor vil den ukrainske regjeringen bygge verdens største kraftverk drevet på sol i området eksplosjonen skjedde, skriver The Independent.

Dersom et energianlegg av fornybar energi settes opp, vil kraftproduksjonen være tilnærmet lik den gamle atomreaktoren, skriver avisa.

Det er usikkert når kraftverket vil stå klart.

Øde område

Tsjernobyl-ulykka er den alvorligste atomkraftulykka i verden. Som en konsekvens av ulykken måtte innbyggerne flytte ut av området. Nå skal det bo omtrent 700 personer i byen.

Om lag 100 000 døde som følge av atomkraftulykken. Svært mange fikk kreft og døde på grunn av den høye forekomsten av radioaktiv stråling.

Området som det nye energiverket vil stå har fortsatt det samme infrastrukturen fra 1986.

- Vi har allerede høyspentlinjer som tidligere ble brukt til atomstasjoner. I tillegg har vi mange som er opplært til å jobbe på kraftverk, sier Volodymyr Groysman, Ukrainas miljøvernminister til The Independent.

<strong>NYTT ANLEGG:</strong> I området rundt det gamle atomkraftverket står det fortsatt infrastruktur igjen. Regjeringen i Ukraina håper å kunne bruke den i arbeidet med etablering av solkraftverk. Foto: Aftonbladet / NTB scanpix
NYTT ANLEGG: I området rundt det gamle atomkraftverket står det fortsatt infrastruktur igjen. Regjeringen i Ukraina håper å kunne bruke den i arbeidet med etablering av solkraftverk. Foto: Aftonbladet / NTB scanpix Vis mer

Penger fra banken

Området anses fortsatt som radioaktivt, men forekomsten er lav. Den ukrainske regjeringen har som mål at Tsjernobyl skal være et rent og sikkert sted i 2065.

Den europeiske banken har uttalt at de «kan vurdere» å delta i prosjektet, skriver The Independent. Et av kravene er at det har miljømessige fordeler. Allerede har Den europeiske bank gitt flere milliarder euro til å sikre området.

Blant annet har de bidratt til at selve reaktorbygget blitt restaurert med stålplater for å sikre at det ikke blir mer spredning av radioaktivt materiale.

Norge ble også rammet av Tsjernobyl-katastrofen. Samme år, og året etter ulykken, ble kjøtt fra 100 000 sau og alt reinkjøtt sør for Saltfjellet kastet, skriver forskning.no. Det ble også kastet flere tusen liter melk i samme periode.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer