Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjernobyl-fundament forvitrer

KIEV (NTB-REUTERS): Betongfundamentet til sarkofagen over ulykkes-reaktoren i Tsjernobyl er i ferd med å forvitre, opplyser en av sjefene ved det ukrainske atomkraftverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fundamentet blir dårligere og dårligere for hvert år, sier Artur Kornejev, nestleder for atomkraftverket 120 kilometer nord for Kiev. Men det er ikke fare for et snarlig sammenbrudd, legger han til.

I april 1986 brøt det ut brann i reaktor fire ved Tsjernobyl-verket. Store mengder radioaktive stoffer ble spredd over en rekke europeiske land.

Ulykkesreaktoren ble innkapslet i en betongsarkofag, som har akutt behov for utbedring. Et ukrainsk nyhetsbyrå meldte tidligere i uka at taket i sarkofagen var i ferd med å rase sammen. Det er ikke riktig, sier Kornejev.

- Det er ikke taket som er verst. Det er fundamentene. De er allerede 11 år gamle, og vi har ikke penger til å reparere dem, sier Kornejev.

Den europeiske utviklingsbanken EBRD mener reparasjonsarbeidene på reaktor fire bør kunne starte i april. Vestlige giverland har lovt tilsammen 3 700 milliarder kroner i støtte til arbeidet, som trolig vil ta 10 år.

(NYB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!