«Tsjernobyl-kraftverk» i drift 1100 km fra Oslo

Her er den største atomfaren for Norge: Samme type som Tsjernobyl, overfylte brenselslagre og vi har ennå ikke kartlagt konsekvensene ved en ulykke.

ULYKKE I 2009: For to år siden var det en ulykke med en nedkjølingspumpe ved anlegget. Denne ble forsøkt hemmligholdt, men ble avdekket av en finsk organisasjon. Foto: Bellona
ULYKKE I 2009: For to år siden var det en ulykke med en nedkjølingspumpe ved anlegget. Denne ble forsøkt hemmligholdt, men ble avdekket av en finsk organisasjon. Foto: BellonaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Atomfrykten sprer seg verden som følge av situasjonen i Japan. Nå vil miljøminister Erik Solheim be Statens strålevern om å ta en grundig gjennomgang av atomkraftverkene som truer Norge. Solheim mener trusselen er reell.

Mest bekymret er han for kraftverkene på russisk side, som Kola Atomkraftverk, kraftverket i St. Petersburg og reprosesseringsanlegget ved Sellafield i England.

- Konsekvensene av en ulykke ved ett av disse anleggene kan bli store i Norge, sier Solheim.

Ingen St. Petersburg-rapport Statens Strålevern har utarbeidet konsekvensanalyser for «worst case»-scenarier ved Sellafield og Kola, men rapporten er ennå ikke klar for hva som kan skje ved en ulykke i St. Petersburg.

- Vi ønsket å utarbeide rapporten i samarbeid med russiske myndigheter på hvor galt det kan gå i Norge ved en ulykke i St. Petersburg. Av den grunn er rapporten ikke klar ennå, men vi håper at den blir klar i løpet av året, sier Ole Harbitz, direktør ved Statens Strålevern, til Dagbladet.

En ulykke ved anlegget i St. Petersburg er det mest alvorlige for Norge, ifølge Bellonas daglige leder Nils Bøhmer. Atomfysikeren har arbeidet med atomsikkerhetsspørsmål i en årrekke og var seinest i dag i møte med Erik Solheim om situasjonen i Sellafield.

- Potensialet for en ulykke er størst ved St. Petersburg-verket. Dette er samme type kraftverk som var i Tsjernobyl, det mangler inneslutningen som har gjort at man ikke har større utslipp i Japan. Det er også kledd i grafitt, noe som gjorde at det vil brenne i flere dager ved en alvorlig ulykke, sier Bøhmer.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har ifølge Bellona gått inn for at kraftverkene av «Tsjernobyl-typen» bør stenges ned, men Russland har forlenget levetiden til 2018. I tillegg til frykten for en alvorlig ulykke i selve kraftverket med de katastrofale følgene det kan få, er det stor usikkerhet knyttet til lagringen av brukt brensel.

- Sårbart for ulykker Kraftverket er ifølge Bøhmer «genialt» til å lage plutonium 239 som brukes i atomvåpen.

LAGRINGSPLASS: Store mengder brukt brensel oppbevares i forbindelse med Leningrad-anlegget utenfor St. Petersburg. Her er et nybygg som Naturvernforbundet inspiserte for noen år tilbake. Det ble bygget uten å utrede miljøkonsekvenser. Foto: Naturvernforbundet
LAGRINGSPLASS: Store mengder brukt brensel oppbevares i forbindelse med Leningrad-anlegget utenfor St. Petersburg. Her er et nybygg som Naturvernforbundet inspiserte for noen år tilbake. Det ble bygget uten å utrede miljøkonsekvenser. Foto: Naturvernforbundet Vis mer

- I forhold til trykkvannsreaktorer, der man må «skru av lokket» for å få ut brenselet, kan man fortløpende bestrålet brenselet en kort tid og lage plutonium 239 i en grafittreaktor. Det er bakgrunnen for at man har slike reaktorer, men de er sårbare for ulykker, sier Bøhmer.

St. Petersburg-anlegget har altså langt svakere sikkerhet enn anlegget i Fukushima, mens norske myndigheter ennå ikke har rapporten klar om konsekvensene ved en ulykke. Kjernekraftverket ligger mye nærmere Norge enn Tsjernobyl-anlegget som førte til store utslipp i Norge etter ulykka i 1986.

- Strålevernet må gjøre en total gjennomgang av stor faren er. I gjennomgangen må det tas høyde for at alt kan skje, både naturkatastrofer og menneskelig og teknisk svikt, sier Erik Solheim.

Slik rammes Norge • Vestlandet, særlig Hordaland og Rogaland, vil bli hardt rammet av en ulykke ved Sellafield. Effekten i Norge kan bli sju ganger verre enn Tsjernobylulykken.
• Kola ligger bare 200 km fra Finnmark, som vil kunne bli rammet av et nedfall i løpet av bare et par timer.
• Ved en ulykke i St. Petersburg vil Østlandet være mest utsatt. Ved maks uflaks med været, kan effekten bli mer alvorlig enn Tsjernobylulykken.
 
Norge har lenge presset på for å få avviklet Sellafield-anlegget. Solheim reiser på besøk til Sellafield i starten av april sammen med ordførere fra Stavanger og Bergen.

Bellonas rapport om Leningrad-anlegget.

87 JORDSKJELVUTSATTE: Her er en oversikt over de jordskjelvutsatte atomkraftverkene i verden. Les mer her. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
87 JORDSKJELVUTSATTE: Her er en oversikt over de jordskjelvutsatte atomkraftverkene i verden. Les mer her. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer