Tsjernobyl-viruset slo til igjen

Tsjernobyl-viruset, et av verdens mest aggressive datavirus, har igjen rammet norske PCer. Hos bergingsselskapet IBAS på Kongsvinger står telefonen nesten ikke stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Telefonen ringer nesten hele veien, sier avdelingssjef Guro Bye i IBAS til Dagbladet. Hun er ovverrasket over hvor mange som er blitt rammet. Det er anslått at i fjor ble mellom 6 000 til 10 000 PCer ble rammet av Tsjernobyl-viruset, også kjent som CIH-viruset.

Destruktivt

Viruset skriver over deler av harddisken, blant annet filtabeller og innholdsfortegnelser, noe som kan gjøre harddisken helt ubrukelig. Viruset prøver også å ødelegge det såkalte BIOS, og rammes den kan en risikere at PCen må leveres inn til reparasjon.

- Dette er et av de mest destruktive virus som finnes. Det finnes noen som gjør like stor skade, men de har langt nær samme spredningen som CIH, sier supportsjef Eirik Amundsen i Norman Data Defense Systems.

Hans bedrift har også fått flere telefoner fra bedrifter som er rammet av CIH, men på langt nær så mange som i fjor.

- I fjor var sentralbordet sprengt. Vi registrerte over 400 henvendelser. Hittil i dag har vi fått 5 henvendelser fra bedrifter, antallet PCer som er rammet varierer mellom en og ti, sier supportsjef Eirik Amundsen. Han regner med å få en 20-30 telefoner i år.

Hjemme også?

Datavakten, som først og fremst leverer brukerstøtte til hjemmebrukere har ikke fått noen telefoner ennå, men regner med at de vil komme utover ettermiddagen etterhvert som folk skrur på PCen.

Viruset, som slo til for første gang i fjor, er kalt Tsjernobyl-viruset siden det slår til på 26. april, samme dag som den store ulykken ved atomkraftverket i Tsjernobyl i 1986. Viruset ble skrevet i 1998 av en 24 år gammel programmerer fra Taiwan.

bjorn.k.bore@dagbladet.no