Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjernomyrdin avvist

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Den russiske statsdumaen avviste mandag med overveldende flertall Viktor Tsjernomyrdin som ny statsminister. Dermed vil Russland fortsette å være uten regjering, mens den økonomiske krisen forverres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjernomyrdin trengte minst 226 stemmer for å kunne danne regjering, men bare 94 representanter stemte for å godkjenne Tsjernomyrdin. 253 stemte imot.

President Boris Jeltsin kan nå gjenta nominasjonen av Tsjernomyrdin, eller han kan nominere en annen kandidat.

Hvis de folkevalgte tre ganger avviser Jeltsins kandidat, må Jeltsin oppløse forsamlingen og skrive ut nyvalg.

Sammenbrudd

Før avstemningen talte Tsjernomyrdin til forsamlingen, og appellerte innstendig om å sørge for at Russland raskt får en ny regjering.

- Russland er på randen av økonomisk og politisk sammenbrudd, sa Tsjernomyrdin i sin tale.

Han la vekt på at landets ledelse gjorde en stor feil da man besluttet å devaluere rubelen samtidig som all tilbakebetaling av statsgjeld ble innstilt.

Men appellen hjalp altså ikke.

Kan føre til kaosDermed er det duket for den samme dragkampen mellom presidenten og Statsdumaen som russerne har vært vitne til så mange ganger tidligere. Forrige gang tok det en måned fra Tsjernomyrdin ble sparket til etterfølgeren Sergej Kirijenko var på plass.

Overhodet for den russiske ortodokse kirke, patriark Aleksej 2., sammenlignet i dag krisen med situasjonen i 1991 og 1993. I august 1991 hersket kuppstemning i Moskva og to år senere ble stridsvogner og kanoner satt inn mot nasjonalforsamlingen.

Russland kan bli offer for omfattende sosiale omveltninger hvis det ikke lykkes å finne fram til en handlekraftig regjering som kan få orden på økonomien og unngå kaos.

APPELL: Tsjernomyrdin taler her til statsdumaen, og ber forsamlingen arbeide for at Russland raskt får en ny regjering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!