Tsjernomyrdin falt i ryggen

Fungerende statsminister Viktor Tsjernomyrdin hadde i går en avtale om borgfred med lederne i Dumaen. Men plutselig sa kommunistene nei til avtalen. Nå vil de stemme mot Tsjernomyrdin som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også ultranasjonalistene forkaster kompromisset. Og det er til og med uklart om president Boris Jeltsin godtar det.

Dermed falt brått alt håp i grus om å få Russlands kranglende politiske grupper til å ta et felles politisk krafttak for å redde det fedrelandet de alle hevder å ha så inderlig kjært.

Kommunistenes overraskende avvisning av avtalen kan være forspillet til videre kjøpslåing, hvor opposisjonen vil ha stadig flere innrømmelser fra en svekket president.

Russland kan stå foran ukevis med politisk uavklarte maktforhold, dersom opposisjonen hindrer godkjenning av Tsjernomyrdin som statsminister og Jeltsin nekter å trekke hans kandidatur.

President Bill Clinton kommer tirsdag på besøk til et land uten formell regjering.

Og den russiske økonomien seiler sin egen sjø, nærmere og nærmere fullt skipbrudd.

Avvist

Tegn til sosial uro i kjølvannet av krisa kunne man se på Den røde plass i går. Gruvearbeiderne demonstrerte ved å banke hjelmene sine i brusteinen og kreve Jeltsin avsatt.

Kommunistenes leder, Gennadij Ziuganov, forklarte avtalen ble avvist av partiets lederskap fordi det ikke fantes noen klare garantier om at Jeltsin ville etterleve avtalen.

- Så langt garanterer ikke dette dokumentet noen noenting, sa Ziuganov.

Han ville ikke utelukke videre forhandlinger, men la til at hele partigruppa vil stemme mot å godkjenne Tsjernomyrdin som statsminister i Dumaen. Kommunistene har den største gruppa i salen.

Borgfred

Tidligere på søndagen hadde Tsjernomyrdin og lederne i parlamentets underhus, deriblant kommunisten Gennadij Seleznjov, inngått en politisk avtale på tre sider, som ville gi underhuset mer innflytelse over utnevnelse av statsråder.

Presidenten skulle beholde retten til å utnevne ministrene for forsvar, utenriks og innenriks, samt sjefen for den føderale sikkerhetstjenesten. Jeltsins stabssjef, Valentin Jumasjev, hadde godtatt avtalen, som fratar Jeltsin en del fullmakter.

Nyhetsbyrået Interfax meldte at Jeltsin skulle offentliggjøre om han godkjente dette eller ikke under et møte med Tsjernomyrdin i dag.

Avtalen forpliktet samtidig begge sider til å holde politisk våpenhvile:

Dumaen skulle ikke felle regjeringen gjennom mistillit før parlamentets periode utløper i slutten av 1999. Regjeringen skulle heller ikke stille kabinettsspørsmål. Og Jeltsin skulle ikke bruke retten til å oppløse parlamentet før tida.

Dårlig tid

Tsjernomyrdin understreket tidligere i går at han har hastverk.

- Rubelen henger i en tynn tråd. Så dersom vi har politisk enighet og presidenten godtar det, så la oss begynne å arbeide, sa Tsjernomyrdin.

Men så falt plutselig alt igjen i grus.

- Tsjernomyrdin er sammen med Jeltsin medansvarlig for å ha ødelagt økonomien de siste fem åra, sa Ziuganov i russisk fjernsyn i går kveld.

Ultranasjonalisten Vladimir Sjirinovskij sa også i fjernsyn at hans fraksjon vil stemme imot Tsjernomyrdin, med mindre får flere stillinger i den nye regjeringen. Den demokratiske reformpolitikeren Grigorij Javlinskij gjentok sitt nei tilTsjernomyrdin.

Tsjernomyrdin kan likevel klare å få flertall i Dumaen i dag, mener noen politiske iakttakere, fordi kommunistene ikke lenger er så disiplinerte som de var i hine sovjetiske dager.

I april forsøkte Ziuganov å stanse Jeltsins statsminister-kandidat Sergej Kirijenko, men store deler av den kommunistiske gruppa stemte likevel for ham til slutt.