Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjernomyrdin mekler

Russlands Kosovo-utsending Viktor Tsjernomyrdin reiste til Beograd i dag for å mekle med Milosevic og lederne hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs krigsforbryterdomstols tiltale mot president Slobodan Milosevic og fire av hans nærmeste medarbeidere for krigsforbrytelser kompliserer fredssamtaler, men Tsjernomyrdin reiste likevel. Det er fjerde gang han besøker Beograd i et forsøk på å finne en løsning på Kosovo-konflikten.

Verden er spent på hvordan Milosevic vil opptre etter krigsforbrytertiltalen, selv om han virket uberørt i et møte med Hellas' tidligere statsminister Konstantin Mitsotakis i går

- Det er nødvendig å få avklart Beograds posisjon enda en gang, sa Tsjernomyrdin ved avreisen fra Moskva, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Budbringer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier analytikere at Milosevic hittil har avfeid Tsjernomyrdin som en budbringer for NATO. På NATO-hold er det liten entusiasme for Tsjernomyrdins reise. Der mener man at Milosevic langt på vei er diskvalifisert som forhandlingspartner etter at han er tiltalt for krigsforbrytelser.

Tsjernomyrdins reise ble utsatt med en dag, blant annet på grunn av kunngjøringen fra FN-domstolen. I går holdt han nye samtaler i Moskva med den amerikanske viseutenriksministeren Strobe Talbott og den finske presidenten Martti Ahtisaari.

Samtalene ga ikke noe gjennombrudd. Russland målbærer fremdeles serbiske innvendinger mot en NATO-ledet fredsstyrke for Kosovo, selv om partene ifølge Ahtisaari nærmet seg hverandre noe.

Reaksjoner

Selv før tiltalen mot Milosevic ble offisielt kunngjort, ble den fra russisk side stemplet som politisk motivert. Russerne hevder at tiltalebeslutningen med overlegg ble kunngjort nå for å stikke kjepper i hjulene for fredsdiplomatiet, der Russland gjerne vil ha en ledende rolle.

Sjefanklager ved krigsforbryterdomstolen Louise Arbour avviste alle antydninger om avtalt spill med NATO. Hensikten var å forhindre at Milosevic fikk løfter om rettslig immunitet gjennom forhandlinger, sa hun i går.

Tiltalen vakte rasende reaksjoner i Beograd, der det offisielle nyhetsbyrået Tanjug skrev at tiltalen var et nytt forsøk på å dekke over hvem som er den egentlig ansvarlige for «folkemord mot det jugoslaviske folket».

(NTB-DPA-Reuters):