Tsjernomyrdin vil gjeninnføre planøkonomien

Moskva (NTB-Reuters-DPA): Viktor Tsjernomyrdin begynner etter hvert å samle trådene i sin hånd, og han sikret seg fredag støtte fra viktige politiske topper i tillegg til president Boris Jeltsin selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både lederen for Føderasjonsrådet, Jegor Strojev, og den mektige ordføreren i Moskva, Jurij Luzjkov, er enige om å legge personlige ambisjoner til side og støtte opp om Tsjernomyrdin. Begge tilhører den nærmeste kretsen rundt Jeltsin, og begge har vært vurdert som mulige statsministre.

Også general Aleksandr Lebed, som selv trolig stiller som presidentkandidat ved neste valg, ber alle slutte opp om Tsjernomyrdin.

- Tsjernomyrdin har svært liten mulighet til å få situasjonen under kontroll. Vi må hjelpe han, det vil være best for alle, sa Lebed til journalister fredag.

Også finansministrene i Europas fire største økonomier - Tysklan d, Storbritannia, Frankrike og Italia - tilbyr nært samarbeid med Russland for å løse finans- og gjeldskrisen. Full iverksetting av reformene Det internasjonale pengefondet IMF og Russland har blitt enige om, er den beste veien til ny vekst og stabilitet i Russland, skriver de fire finansministrene i et felles brev til fungerende statsminister Tsjernomyrdin.

- Trekke sammen

- Nå må vi alle trekke sammen - i samme retning. Det gjelder nasjonalforsamlingens to kamre Føderasjonsrådet og Statsdumaen, regjeringen og presidentkontorene, understreker Tsjernomyrdin ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Kommunistlederen Gennadij Ziuganov har trolig hatt en viss innflytelse på den brede programerklæringen som Tsjernomyrdin skal legge fram for de folkevalgte. Men Ziuganov er ikke overbevist om at Jeltsin vil godta den politiske plattform som Statsdumaen muligens vil samle seg om.

Ziuganov ble fredag presset til å si hvem han helst ser som statsminister. Det må glede Tsjernomyrdin at kommunistlederen nevnte nettopp Strojev og Luzjkov - de to Jeltsin-tilhengerne som nå åpent erklærer sin støtte til presidentens egen statsministerkandidat.

Nye anbefalinger

Men forsatt er det økonomien som har første prioritet for Tsjernomyrdin. Det russiske aksjemarkedet beveget seg også fredag i gal retning, men det er lenge siden omsetningen var den helt store.

Tsjernomyrdin aksepterte fredag forslag om å gjeninnføre elementer av statsplanlegging i økonomien. Kapitalismen har så langt ikke ført russerne inn i det forjettede land, men Tsjernomyrdin har lang erfaring med den gamle kommunistiske planøkonomien.

Det er en komite med representanter fra Føderasjonsrådet, Statsdumaen og regjeringen som er kommet med denne anbefalingen for om mulig å stabilisere økonomien og hindre ytterligere rubelfall.

Men Kreml avsanner på det sterkeste at det er fremmet forslag om å overføre noe av presidentens maktgrunnlag til nasjonalforsamlingen.

Tsjernomyrdin har aldri vært den store reformtilhengeren med radikale synspunkter på russisk økonomi. Men han har alltid opptrådt lojalt overfor Jeltsin, og gitt skinn av at reformlinjen var den eneste riktige.

Nå har Tsjernomyrdin stilt krav for å gå inn som statsminister. Han vil stå friere til å sette sitt preg på regjeringen - ikke bare i personvalg, men også i utformingen av regjeringens politikk. Og planøkonomien står sentralt når kommunistene skal tekkes.

Krisetiltak

Et av tiltakene er å la seddelpressa gå og trykke opp nok rubler til å sikre pensjoner og lønninger til millioner av russere. Men sterke røster advarer mot en slik politikk, som samtidig vil få sving på inflasjonen.

Tsjernomyrdins nære alliert Aleksandr Sjokhin, som leder partiet Russland er vårt hjem, sier rett ut at komiteen kommer med forslag som inntil nylig ville fortonet seg svært merkelig, men som nå kommer i et annet lys på grunn av den økonomiske krisen.

Men samtidig har Tsjernomyrdin skrevet seg bak øret at vestlige ledere har klare standpunkter: Uten at arbeidet med markedsreformer føres videre, kan ikke Russland regne med krisehjelp fra Vesten.

Det internasjonale pengefond (IMF) har nylig vedtatt en krisepakke til Russland på vel 180 milliarder kroner. Tsjernomyrdin har ikke råd til å kaste denne hjelpepakken over bord. Dette og mange andre spørsmål ble sikkert drøftet tidligere i uken da Tsjernomyrdin møtte IMF-sjefen Michel Camdessus.