Tsjernomyrdin vil ha «økonomisk diktatur»

Fungerende statsminister Viktor Tsjernomyrdin varslet det han kalte økonomisk diktatur i Russland fra neste år av. Han sa også at hans regjering går inn for å trykke opp penger for å hjelpe landet ut av den økonomiske krisen - men i kontrollerte former, la han til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale til Føderasjonsrådet, som er førstekammeret i den russiske nasjonalforsamling, sa Tsjernomyrdin at staten trenger penger til å betale enorme beløp i utestående lønninger og pensjoner. For å gjøre dette, må man først øke sentralbankens reserver, sa han.

Opptrykking av penger

- Hvor kan vi få tak i pengene? Ved å øke sentralbankens reserver, og ved en kontrollert opptrykking av mer penger - og jeg gjentar ordet kontrollert. Vårt land befinner seg i en kritisk situasjon, rubelen er nærmest redusert til en slags lekepenger, sa den russiske statsministeren.

Diktatur?

Tsjernomyrdin truet dessuten med å beslaglegge eiendom fra folk og bedrifter som skylder store beløp i skatt, dersom disse ikke gjør opp for seg. Fra nyttår av vil regjeringen innføre en form for økonomisk diktatur, som vil gjøre det umulig å lure seg unna sine forpliktelser som skatteborger, sa han.

- Jeg er villig til å ta det hele og fulle ansvar for disse drakoniske tiltakene, tilføyde den fungerende statsministeren. Han sa at den beste løsningen på statens inntektsproblemer på kort sikt trolig er å innføre en flat inntektsskatt på 20 prosent for alle lønnstakere.

Moskva (NTB-Reuters-AFP)