Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjetsenia-hauk blir fungerende statsminister

MOSKVA: Sergej Stepasjin (47) er en av president Boris Jeltsins mest trofaste støttespillere. Han har stått presidenten bi i tykt og tynt under de politiske omveltningene i Moskva de senere årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har aldri vært langt unna maktens tinde, og vandret fra departement til departement. Det katastrofale felttoget i Tsjetsjenia fra 1994 kunne lett blitt Stepasjins bane, men han lot seg ikke knekke.

Som innenriksminister har Stepasjin hatt kommando over flere hundre tusen soldater i sikkerhetsstyrkene i tillegg til over en million polititjenestemenn. Sist uke ble Stepasjin også utnevnt til første visestatsminister, og nå har Jeltsin utnevnt ham til fungerende statsminister.

Sist fredag ba Jeltsin fremtredende regjeringsmedlemmer om å flytte seg under et møte for å gi Stepasjin en langt mer fremskutt plassering, noe som ikke gikk upåaktet hen. En politikers ståsted eller sitteplass har alltid vært en pekepinn på hvor i hierarkiet man hørte hjemme.

Tsjetsjenia-hauk

Den lavmælte Stepasjin var en av arkitektene bak planleggingen av innmarsjen i Tsjetsjenia høsten 1994. Han stilte lojalt opp under planleggingen og gjennomføringen av dette felttoget, som Jeltsin har karakterisert som det største feilgrep i sin politiske karriere.

Stepasjin var sjef for sikkerhetspolitiet FSB - arvtakeren til det mer berømte KGB - da Jeltsin ga klarsignal til innmarsjen i Tsjetsjenia i desember 1994. Men etter den blodige gisselaksjonen i Budjonnovsk i Sør-Russland i juni 1995 valgte Stepasjin å gå av som FSB-sjef.

Men han gjorde come-back i det stille, og var med i den russiske delegasjonen som forhandlet fram en løsning med tsjetsjenerne. To år senere utnevnte Jeltsin sin venn til justisminister.

Han satte i gang reformer av det russiske fengselvesen, som ble overført fra innenriks- til justisdepartementet. Stepasjins plan var å bedre fengselsstandarden og bringe den opp til europeisk nivå.

Karrieren

Da Viktor Tsjernomyrdin måtte ta sin hatt og gå i mars i fjor, fulgte også den sterkt konservative hauken fra Tsjetsjenia-felttoget, innenriksminister Jurij Kulikov med i dragsuget. Den nye innenriksministeren het Stepasjin.

Igjen fikk han Tsjetsjenia-problemet i fanget - denne gang var det kravet om full uavhengighet fra Moskva. Det siste året har Stepasjin hatt hendene fulle med tsjetsjenske bander som har gjennomført kidnapping av russere og utlendinger over en lav sko.

Stepasjin blir ofte kalt «hauk med rosenrøde kinn» grunnet sitt forsiktige og noe sky smil. Men det er ikke noe i veien med hans ambisjoner.

Han begynte karrieren i innenriksdepartementets sikkerhetsstyrker i 1973, ikke som soldat, men som «politrabotnik» - kommunistpartiets vaktbikkje innenfor sikkerhetsstyrkenes rekker.

Da Mikhail Gorbatsjov innledet reformprosessen gikk Stepasjin inn i politikken. Han ble innvalgt i Det øverste Sovjet, der han sluttet seg til den liberale leiren.

I mars 1994 ble Stepasjin utnevnt til sjef for det nye sikkerhetspolitiet FSB. Dermed kunne han begynne planleggingen av det katastrofale felttoget i utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

Ironisk nok er det nettopp Tsjetsjenia-krigen som først og fremst kan føre til riksrettstiltale mot Jeltsin.

(NTB)