- Tsjetsjenere bak bomben

Russlands president Vladimir Putin er sikker på hvem som står bak bombeaksjonen som drepte 39 i Moskva i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter er sikre på at sprengningen av T-banetoget i morgenrushet i Moskva fredag var en terroraksjon og at den tsjetsjenske lederen Aslan Maskhadov står bak. President Vladimir Putin rettet anklagene direkte mot Maskhadov noen timer etter ulykken.

- Vi trenger ingen indirekte bekreftelse. Vi vet med sikkerhet at Maskhadov og hans banditter er knyttet til terrorisme, sa presidenten, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Politiet og sikkerhetstjenesten i Moskva tror at en tsjetsjensk selvmordsbomber utløste sprengladningen og at aksjonisten kan ha vært en kvinne.

- Vi antar at en kvinnelig selvmordsbomber utløste angrepet, sier en politietterforsker til nyhetsbyrået Interfax. En talsmann for Moskva-politiet anslår at bomben inneholdt 1 kilo av sprengstoffet TNT.

Også sikkerhetstjenesten FSB mener det dreier seg om et terrorangrep.

- Vår hovedteori er at det var en terroraksjon, sier en tjenestemann i FSB.

39 bekreftet døde

Tallet som ble oppgitt over døde har variert i dag, men ifølge innenriksdepartementet er 39 bekreftet døde mens 122 behandles for skader. 98 av de sårede er identifisert.

Politiet i Moskva skal ha sikret bilder av to personer som mistenkes for å ha utført aksjonen, melder nyhetsbyrået Interfax. Bildene er tatt av et overvåkingskamera og viser ifølge kilder i politiet en mann og en kvinne med hver sin reiseveske som venter på plattformen. Mannen på bildet beskrives som 30-35 år gammel, uten skjegg og med «kaukasisk utseende».

Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass, har politiet laget et fantombilde av en mann som er mistenkt for å ha deltatt i operasjonen. Han er mellom 40 og 45 år, og har «kaukasisk utseende», sier politiets informasjonssjef Kirill Mazurin.

Benekter involvering

En talsmann for Maskhadov, som er etterlyst som terroristleder av Moskva, benektet i dag at han hadde noe å gjøre med bombeaksjonen.

- Presidenten og regjeringen i den tsjetsjenske republikken Ishkeria erklærer at de ikke på noen måte er involvert i denne blodige provokasjonen og at vi fordømmer den, het det i en uttalelse på opprørernes hjemmeside www.chechenpress.info.

Den var undertegnet av Akhmed Zakajev, som også anklages for å være terrorist.

Russiske myndigheter mener han blant annet deltok i planleggingen av den tsjetsjenske terroraksjonen på Dubrovka-teatret høsten 2002, som endte med at over 160 personer, blant dem 41 terrorister, ble drept i stormingen av teatret.

(NTB-TT-Reuters)

39 DØDE: Minst 39 mennesker mistet livet i eksplosjonen på undergrunnstasjonen i Moskva i dag tidlig. Her bærer politimenn ut et av ofrene.
FANTOMBILDE: Russisk politi har laget dette fantombilde av en mann de mener var involvert i bombeaksjonen.