Tsjetsjenerne siktes for gjengkriminalitet

Jakter fortsatt 35 menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de fem tsjetsjenerne som ble arrestert i forbindelse med angrepet mot Nordbybråten asylmottak torsdag kveld, ble i går dimittert.

- Han slippes fri fordi vi ikke anser at han kan forspille bevis, sier lensmann Per Tore Fremstad til Dagbladet.

Siktelsen mot ham, og de andre fire opprettholdes imidlertid. De er alle siktet etter straffelovens paragraf 229, som omhandler legemsbeskadigelse, skjerpet ved paragraf 232, som blant annet omhandler at angrepet er begått av flere i fellesskap.

- Siktelsen er skjerpet ved at disse har opptrådt som en gjeng. Vi mener dette rammes av loven om gjengkriminalitet, sier lensmann Fremstad.

Leter etter 35 menn

Politiet mener nå at de begynner å få oversikt over hvor mange som deltok i det brutale angrepet. Tall fra 20 til 100 personer har versert.

- Vi tror nå at det er rundt 40 personer som har deltatt i angrepet, sier Fremstad.

Politiet dermed en formidabel jobb foran seg med å spore opp de rundt 35 personene de ennå ikke har fått tak i. De får blant annet hjelp av fire etterforskere fra Kripos, som bistår i etterforskningen.

TSJETSJENERE: Tsjetsjenere i Norge hadde lørdag en samling utenfor Oslo Plaza hvor de fortalte sin side av saken rundt angrepet på transittmottaket i Våler fredag. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX
TSJETSJENERE: Tsjetsjenere i Norge hadde lørdag en samling utenfor Oslo Plaza hvor de fortalte sin side av saken rundt angrepet på transittmottaket i Våler fredag. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX Vis mer

Det er ifølge politiet ingen overvåkningskameraer ved asylmottaket som har fanget opp angrepet. Politiet har heller ingen registreringsnummer eller gode vitnebeskrivelser på hva slags biler angriperne ankom i.

- Vi jobber nå med vitneavhør for å finne ut hva slags biler de har kjørt, men setter pris på hjelp fra publikum, sier Fremstad.

- Det er stor sannsynlighet for at angriperne kom fra hele østlandsområdet. De har samlet troppene, sier han.

Fant armeringsjern

Det har versert rykter om bruk av skytevåpen under voldsepisoden i asylmottaket torsdag kveld. Politiet kan ikke bekrefte dette. Men ulike slagvåpen laget av armeringsjern er beslaglagt og sikret som bevis i saken.

De fornærmede som har vært til behandling på sykehus er utskrevet eller vil bli utskrevet om kort tid. Skadene er så langt det er opplyst til politiet, karakterisert som lette til moderate.

- Ingen bagatell

En bagatellmessig konflikt om barnebråk mellom tsjetsjenske og kurdiske kvinner har hittil vært fremholdt som årsaken til angrepet. Men konflikten dagen før angrepet var mer alvorlig, ifølge VG.

Tsjetsjenerne siktes for gjengkriminalitet

Etter at tre tsjetsjenske kvinner hadde kranglet med en kurdisk småbarnsmor, skal de ha blitt slått og truet av flere kurdiske menn.

- De tsjetsjenske kvinnene fortalte at de var blitt slått av de kurdiske mennene. De ble undersøkt på legekontoret, og vi rådet dem til å politianmelde saken. To av kvinnene følte seg utrygge, og vi ga dem permisjon til å forlate mottaket, sier mottaksleder Ole Morten Lyng.

Da kvinnene ble hentet av over ti mannlige slektninger samme dag, brøt det nesten ut slåsskamp, ifølge VG. Lyng opplyser at de ansatte fikk roet gemyttene, og at kvinnene skulle komme tilbake dagen etter for å anmelde saken.

Men kvinnene kom ikke tilbake torsdag. Den kvelden ble mottaket angrepet av rundt 40 tsjetsjenske menn.

23 personer som bor på mottaket ble skadd under angrepet sent torsdag kveld. Skadeomfanget karakteriseres som fra lett til moderat.

SIKTET FOR GJENGKRIMINALITET: - Vi tror nå at det er rundt 40 personer som har deltatt i angrepet, sier lensmann Fremstad (lengst til høyre).
SKADET: 23 personer ble skadet i angrepet.