Tsjetsjenia sier Russland invaderer

Russiske styrker har krysset grensen til Tsjetsjenia og trengt inn i republikken, ifølge tsjetsjenske ledere. Russiske representanter vil ikke bekrefte påstanden. Tidligere general Aleksander Lebed avviser å påta seg oppgaver under president Boris Jeltsin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motoriserte russiske styrker krysset inn i Tsjetsjenia lørdag, sier den tsjetsjenske forsvarssjefen. Styrkene tok seg 1,5 kilometer inn i republikken og krysset grensen til Tsjetsjenia fra republikken Ingusjetia, vest for Tsjetsjenia, ifølge de tsjetsjenske opplysningene.

Tsjetsjenias president Aslan Maskhadov ble øyeblikkelig informert om den siste utviklingen. Tallet på soldater ble ikke opplyst.

Russiske soldater har gravd skyttergraver og opprettet kommandostillinger, sa den tsjetsjenske forsvarssjefen.

Ubekreftet

En talsmann for det russiske forsvarsdepartementet i Moskva vil overfor nyhetsbyrået Reuters ikke bekrefte opplysningene.

- Vi har ingen slike opplysninger for øyeblikket, sier departementets talsmann. Presidenten i Ingusjetia, Ruslan Ausjev, benekter også invasjonapåstanden.

- Ingen føderale enheter har trengt inn i Tsjetsjenia, sier han til nyhetsbyrået Interfax. Nyhetsbyrået RIA siterer kilder i det russiske forsvaret som sier at en slik invasjon ville vært meningsløs, fordi den tsjetsjenske trusselen mot Russland retter seg mot Dagestan.

Bomber

Russiske bombefly gjennomførte flere bombetokt mot geriljabaser i Tsjetsjenia natt til lørdag, sa en talsmann for russiske militære lørdag. Tsjetsjenske myndigheter hevder at russerne har bombet landsbyer og drept mange sivile.

Den russiske militærleledesen sendte lørdag ut melding om at fly hadde bombet geriljabaser inne i Tsjetsjenia. Det er første gang de vedkjenner seg å bombe. Tidligere har opplysningene bare kommet fra tsjetsjenske kilder. Men russerne benekter påstandene om at de bomber sivile mål.

Statsminister Vladimir Putin sa fredag at russiske militærfly ikke bomber landsbyer i Tsjetsjenia.

>- Flyene går bare etter militære mål, sa han. Russiske myndigheter mener det er opprørere med utspring i Tsjetsjenia som står bak terrorbombene i russiske byer. De varsler en rekke sikkerhetstiltak. Ett av dem gjelder å slå en sikkerhetsring rundt Tsjetsjenia, som i realiteten betyr en avsperring av republikken.

Nei fra Lebed

Den tisligere russiske generalen Aleksandr Lebed sa lørdag at han ikke ville ta imot noen oppgaver så lenge Boris Jeltsin sitter som president.

Tidligere på dagen hadde avisa Sevodnja skrevet at Jeltsin kunne komme til å gi Lebed i oppdrag å ordne opp med terroren mot russiske byer og uroen i Kaukasus.

- Jeg har ingenting med det å gjøre, sier Lebed om en eventuell retur til Moskva i et intervju med det tyske ukemagasinet Der Spi egel. Intervjuet trykkes i utgaven som kommer mandag, men ble offentliggjort lørdag.

Ifølge Sevodnja skulle Lebed være ønsket til Moskva til å løse konflikten med tsjetsjenerne fordi det var han som klarte å mekle fram en fredsavtale i august 1996.

Rykter

Blant andre rykter som summer i Moskva er også et om at mangemilliardæren Boris Berezovskij vil bli brukt som mekler. Berezovskij har en rekke forretningskontakter til Tsjetsjenia. Men Berezovskij benektet også lørdag at det var hold i disse ryktene. -Dette vet jeg ingenting om. Ingen har foreslått noe til meg, sier Berezovskij til radioen Ekho Moskvij.

Det ryktes også at Jeltsins helse skal være sterkt sviktende, og at den nærmeste kretsen rundt ham har fått alle fullmakter til å ta politiske beslutninger. Men en høytstående presidentrådgiver, Igor Sjabdurasulov, sier til Interfax at det ikke foreligger noen situasjon som tilsier at presidenten skulle trekke seg.

(NTB-Reuters)