Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjetsjenia

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag drepte russiske styrker den tsjetsjenske opprørslederen og folkevalgte presidenten Aslan Maskhadov. For russerne var han en banditt og terrorist, like ansvarlig for Beslan-tragedien som den langt mer radikale og voldelige Sjamir Basajev. Selv sa Maskhadov at han tok avstand fra terrorhandlinger. Sikkert er det at han har vært den fremste representanten for den moderate fløyen på tsjetsjenernes side, og at han stadig har tilbudt seg å forhandle med russerne. Men president Putin avslo kategorisk å forhandle med terrorister, så russerne tok livet av ham.

Innad i Russland markerer dette at Vladimir Putin er en handlekraftig mann, og det gir inntrykk av at kampen mot de tsjetsjenske opprørerne snart er vunnet. Men bare tida vil vise om ikke drapet vil styrke Basajev og føre til en ytterligere, desperat opptrapping av terroren. Selv om Putin er russisk mester i kampsport, er det en mulighet for at løsningen på tsjetsjeniakonflikten ligger et annet sted enn på slagmarken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!