Tsjetsjenias president drept

Russlands president Vladimir Putin bekrefter at den tsjetsjenske presidenten Akhmad Kadyrov ble drept i et attentat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin bekreftet under et møte med Kadyrovs sønn at Kadyrov var gått bort på Seiersdagen 9. mai, som er en av Russlands viktigste helligdager til minne om seieren over Nazi-Tyskland. Han karakteriserte ham som en heroisk mann.

Den russiske øverstkommanderende i det nordlige Kaukasus-området, general Valerij Baranov, ble også på et tidspunkt rapportert omkommet. Senere meldte AFP at han overlevde, men ble operert for alvorlige skader.

Situasjonen i den krigsherjede republikken er alt annet enn normal, slik det blir hevdet fra øverste hold i Russland.

Minst seks mennesker ble drept i eksplosjonen. Det ble tidligere meldt at minst 32 mennesker var drept i atentatet mot Dinamo-stadionet i Groznyj. Eksplosjonen skal være forårsaket av en landmine under VIP-tribunen.

Forvirring

Det har i løpet av dagen kommet motstridende meldinger om omfanget av attentatet og hvorvidt presidenten var blant de omkomne.

Lederen for den pro-russiske administrasjonen i Tsjetsjenia avviste tidligere i dag de opprinnelige meldingene om at Tsjetsjenias president og den russiske øverstkommanderende er drept.

- Ifølge mine informasjoner fikk president Akhmad Kadyrov moderate skader, men hans liv er ikke i fare, sa Ziad Sabsabi til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Mye tyder nå på at dette var bevisst feilinformasjon som ble sendt ut som et fåfengt forsøk på å legge en demper på kaoset i republikken.

Tass meldte også at tsjetsjenske tjenestemenn avkreftet at øverstkommanderende for de russiske styrkene i Tsjetsjenia, general Valerij Baranov, var drept, og sa at han ligger på operasjonsbordet.

Tidligere meldte Interfax og andre kilder at begge ble drept i et bombeattentat på et fullpakket stadion i Groznyj i dag morges. Kildene deres var blant annet innenriksdepartementet.

Landmine

De første meldingene gikk på at Tsjetsjenias President Akhmad Kadyrov var blant de drepte i et bombeatentat mot et fullsatt stadion i hovedstaden Groznyj i dag.

Også øverstkommanderende for de russiske styrkene i Tsjetsjenia, general Valerij Baranov ble rapportert omkommet. Med det ville begge topplederne i Tsjetsjenia likvidert.

Også Reuters-journalisten Adlan Khasanov omkom i eksplosjonen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Skylder på separatister

Eksplosjonen skjedde under feiringen av Seiersdagen til minne om Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland i 1945. Det er ikke klart hvor mange som var til stede på seremonien.

Det russiske forscvarsdepartementet beskylder tsjetsjenske separatister for å stå bak atentatet.

Tsjetsjenske opprørere har ofte benyttet seg av russiske helligdager til angrep og attentater mot russiske soldater eller sivile.

Omstridt

Kadyrov ble valgt i et valgskred under et svært omstridt valg som ble arrangert av russerne tidligere i år.

Under den første krigen i Tsjetsjenia kjempet den nå 52 år gamle Kadyrov, som er muslimsk religiøs leder, med separatistene mot russerne. I 1995 gikk han inn for hellig krig mot Russland.

Men da Russland innledet den andre krigen mot separatistene i 1999, snudde han og sluttet seg til russerne. Mange tsjetsjenere som var lei av krigen støttet ham, men i separatistenes øyne var han en merket mann.

Eksplosjonen i Tsjetsjenia vil uten tvil kaste en skygge over feiringen av den viktige helligdagen. Den skjedde bare minutter etter at president Vladimir Putin ankom en lignende feiring med militærparade på Den røde plass i Moskva.

FRAKTES UT: President Akhmad Kadyrov løftes ut av folkemassen etter atentatet.
DREPT: President Akhmad Kadyrov (midt i bildet) bla valgt i et svært omstridt valg arrangert av russerne tidligere i år. Like etter at dette bildet ble tatt ble han rammet av det som skal ha vært en landmine under tribunen.
PANIKK:</B> Kaoset bryter ut på tribunen på Dinamo-stadionet i Groznyj sekunder etter eksplosjonen som drepte Tsjetsjenias president.