Tsjetsjenias sterke mann

President Ramzan Kadyrov, pekes ut som den ansvarlige for drapet på aktivisten Natalja Estemirova.

TO STERKE MENN: Ramzan Kadyrov (t.h.) i samtaler med Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.). Kadyrov er kjent for å styre Tsjetsjenia med hard hånd. Nå mener menneskerettsgrupper at han står bak drapet på den russiske menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova, men selv sier han at han er rasende over drapet. Foto: REUTERS / Vladimir Rodionov / SCANPIX
TO STERKE MENN: Ramzan Kadyrov (t.h.) i samtaler med Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.). Kadyrov er kjent for å styre Tsjetsjenia med hard hånd. Nå mener menneskerettsgrupper at han står bak drapet på den russiske menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova, men selv sier han at han er rasende over drapet. Foto: REUTERS / Vladimir Rodionov / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjetsjenias sterke mann, president Ramzan Kadyrov, pekes ut som den ansvarlige for drapet på aktivisten Natalja Estemirova. Selv benekter han ethvert ansvar for politiske drap på motstandere.

- Jeg vet, jeg er sikker på hvem som er skyldig i drapet på Natalja Estemirova. Vi kjenner ham alle sammen. Han heter Ramzan Kadyrov, sier Oleg Orlov, leder for menneskeretts-organisasjonen Memorial.

- Han truet Natalja, fornærmet henne og betraktet henne som sin personlige fiende. Vi vet ikke om han ga ordren selv, eller om det var en av hans nære medarbeidere som gjorde det for å behage sjefen.

Kadyrov selv sier han er rasende over drapet på «en hjelpeløs kvinne» og lover å føre tilsyn med etterforskningen av drapet personlig.

Omstridt

Å si at Kadyrov er en omstridt mann, er ikke å ta hardt i. Mange av Tsjetsjenias innbyggere hyller ham fordi han har brakt fred og sikkerhet til den krigsherjede republikken. De er ikke opptatt av, eller vil ikke høre om, hans brutale metoder, som ikke bare har rammet militære motstandere.

Ramzan Kadyrov ble president i 2007 etter at hans far Akhmat Kadyrov ble drept i et attentat i 2004. Både far og sønn sluttet seg til de tsjetsjenske opprørerne i den første krigen mot Russland tidlig på 1990-tallet.

Men Ramzan Kadyrov gikk over på Russlands side i den andre Tsjetsjenia-krigen i 1999, og siden da har han ledet sin egen paramilitære styrke med støtte fra Russlands hemmelige tjenester.

Forbrytelser

Både Kadyrov, militsen og medarbeiderne hans anklages av menneskerettsgrupper for å stå bak en stor del av forbrytelsene som begås i Tsjetsjenia. Kadyrov skal personlig ha vært innblandet i flere tilfeller av tortur og drap.

Den tyske gruppen Gesellschaft für bedrohte Völker (GfbV) kaller Kadyrov en «krigsforbryter» og mener at opp til 75 prosent av alle drap, tortur, voldtekter og kidnappinger i Tsjetsjenia i senere tid er blitt begått av Kadyrovs paramilitære.

Russiske Memorial har uttalt seg i samme retning:

- Vi er ikke i tvil om at Kadyrov personlig har deltatt i mishandling og tortur av folk. De bedriver ren kriminalitet. De går også etter fullstendig uskyldige folk hvis navn kanskje ble oppgitt av noen som ble torturert til døde. Han og bødlene hans sprer frykt og terror Tsjetsjenia. Om natten drar de ut som dødsskvadroner, kidnapper sivile som låses inn i torturkamre, voldtas og drepes, heter det i en Memorial-rapport.

Kadyrovs folk retter trusler mot kritikere i full offentlighet. Da den tidligere sjakkmesteren Garri Kasparov skrev til den russisk påtalemyndigheten om trusler han hadde fått, var presidenten i Tsjetsjenias nasjonalforsamling raskt ute med en kommentar.

- Garri Kasparov må fengsles. Men hvis vi ikke klarer å få til dette gjennom det russiske rettsvesenet, vil vi bruke andre metoder. Det er tillatt i Kaukasus, sa Dukvakha Abdurakhmanov.

- Galskap

Kadyrov avviser alle påstander om at han står bak politiske drap, selv om en lang rekke observatører fastholder at det ikke kan være annerledes.

- Galskap, sa Kadyrov i mai til den østerrikske avisen Die Presse, som konfronterte ham med drapet på Umar Israilov tre måneder tidligere i Wien.

- Hvorfor skulle jeg ha drept ham, sa Kadyrov videre om mannen som etter planen skulle vitne om tortur og drap i Tsjetsjenia for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

På spørsmål om hva religionen betyr for ham, svarte han i samme intervju «alt», og tilføyde at presidentembetet var «et oppdrag for Gud».

- Jeg må svare for Den aller øverstes harde domstol, sa han, men tilføyde at han ikke ville innføre sharialovgivning i Tsjetsjenia.

Han innrømmet samtidig å være for både flerkoneri og hijab-påbud for kvinner. Homoseksualitet, prostitusjon og pengespill er derimot forbudt. (NTB)