Tsjetsjensk geriljaleder døde i fengsel

Salman Rudajev var kanskje den tsjetsjenske geriljalederen russerne fryktet mest. Til og med kirurgen som forandret hans utseende var livredd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi drepte ham ikke, sier den russiske visejustisministeren, Juri Kalinin, melder BBC Online, etter at Salman Rudajev døde av indre blødninger i fengselet i Solikamsk i Ural i dag.

Rudajevs brutale framferd ble kjent etter han tok et helt sykehus som gisler i byen Kizlyar i Dagestan i 1996. Sammen med 150 gisler klarte han å ta seg gjennom de russiske styrkenes linjer tilbake til Tsjetsjenia. Han brukte flere av dem som levende skjold, og 78 mistet livet i aksjonen.

Rudajev ble flere ganger erklært død av sine egne, og i 1999 gjennomgikk han en omfattende plastisk operasjon for å forandre sitt utseende.

Men først hadde han undertegnet en avtale om at han ikke skulle hevne seg på kirurgene dersom operasjonen ikke ble vellykket.

I mars i år 2000 meldte russiske myndigheter at de hadde fanget Radujev i Tjsetsjenia, og i desember i fjor dømte de ham til livstids fengsel for en rekke drap og terrorisme.

Geriljaleder

Rudajev var i årene 1994-96 lederen for en av de mektigste opprørsgruppene i utbryterrepublikken Tsjetsjenia. Selv hevdet han at han fikk ordre fra sin svigerfar, den tidligere tsjetsjenske presidenten Dzhokhar Dudajev, som ble drept av en russisk rakett i 1996.

I mars 1996 ble også Radujev utsatt for et attentat, skutt i hodet og rapportert død.

Fire måneder senere var han tilbake som en kritiker og opponent til den nye tsjetsjenske presidenten, Aslam Maskhadov.

<B>DØDE I FENGSEL: Her er Radujev i fengsel i november i fjor. Han forandret utseende radikalt ved hjelp av plastisk kirurgi, men ble til slutt fanget av russiske styrker i Tsjetsjenia i mars 2000.
BILDET FRA 1996: I 1996 styrte Salman Rudajev en stor opprørsgruppe i Tsjetsjenia.