BOR PÅ SAMME HOTELL SOM MEDVEDEV: Tsjetsjenske Lidjia Jusupova ville rive ned de russiske flaggene på Karl Johan. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BOR PÅ SAMME HOTELL SOM MEDVEDEV: Tsjetsjenske Lidjia Jusupova ville rive ned de russiske flaggene på Karl Johan. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Tsjetsjensk menneskerettsaktivist ville rive ned russiske flagg i Oslo

Menneskerettighetskonferansens bannere ble tatt ned til fordel for russiske flagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den tsjetsjenske menneskerettsaktivisten Lidjia Jusupova var i dag blant talerne på Oslo Freedom Forum på Grand Hotel. Samtidig sjekket Russlands president Dmitrij Medvedev inn.

- Jeg ble forfulgt på vei hit, men jeg kan ikke være redd. Vi tsjetsjenere har gått gjennom så mye grusomt, at vi ikke lengre frykter noe, sier Jusupova til Dagbladet. Hun erkjenner at hun stadig er i fare, men understreker at hun ikke lar det påvirke hennes arbeid.

- Politisk korrektHun har ikke store forhåpninger rundt Medvedevs samtaler med den norske regjeringen under statsbesøket.

- Jeg forventer ingenting fordi de europeiske landene har en svært politisk korrekt stil. Stolteberg vil ikke stille spørsmål om hvorfor domere og journalister blir drept, og Medvedev ville uansett ikke unnskyldt seg, sier hun.

- Stoltenberg og Medvedev vil fokusere på de økonomiske spørsmålene i sine samtaler, mener Jusupova.

Bannere erstattet med russiske flaggHun reagerer sterkt på at bannerne til Oslo Freedom Forum ble erstattet med russiske flagg i Karl Johans gate.

- Det sier alt om hvordan Norge ser på Russland. Hadde den norske regjeringen virkelig brydd seg om menneskerettigheter, ville ikke dette skjedd. Den russiske presidenten betyr mer.

Hun mener de som deltar på Oslo Freedom Forum bør ta til gatene og erstatte de russiske flaggene med arrangementets bannere.

- Hvis man ikke klarer å gjøre det, hvordan skal man da klare å gjøre noe som helst? spør hun.

- Vil du gjøre det?

- Ja. Hvis ikke de som deltar blir med på det, vil jeg ikke delta selv lengre. Det handler om et viktig prinsipp, mener Yusupova.

- EU er tiltaksløseHun reagerer også sterkt på at Medvedev er plassert på samme hotell som menneskerettsforkjemperne.

I NORGE: Russlands president Dmitrij Medvedev. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
I NORGE: Russlands president Dmitrij Medvedev. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det er utvilsomt planlagt, og kanskje et knep for å bedre hans image.

Hun mener EU er skyld i at situasjonen i Tsjetsjenia og områdene rundt Kaukasus har forverret seg.

- Landene i EU mangler tiltakskraft og har en vent og se-holdning. I stedet må man ta problemet mer rota og straffeforfølge de ansvarlige.

- Bør Medvedev og Putin stilles for retten?

- Ja, blant mange andre. De er skyldig i forbrytelser, fordi de ga ordre om å angripe, skyte, torturere. Også generalene må straffes.

Vil dø for kampen?Hun erkjenner at hun stiller seg selv i en farlig situasjon ved å snakke så åpenlyst om de russiske makthaverne, men tar likevel risikoen.?

- Da min far fikk greie på at jeg drev med menneskerettighetsarbeid sa han at enten fikk jeg gjøre det bra eller ikke gjøre det i det hele tatt. Jeg velger å gjøre det med hele mitt hjerte, til og med om det kan koste meg livet.

Lidjia Jusupova sier hun forstår «de sorte enkene», men understreker at hun ikke ser noen logikk i å sprenge seg i lufta på t-banen midt i Moskva i rushtiden.

- I 2002 ble en mann drept og torturert av en kommandant, og denne kommandanten ble senere sprengt i lufta av kona til mannen. Da var det bare den skyldige som ble drept.

Ingen flaggbyttingDet ble ingenting av flaggbyttingen i dag på grunn av at flaggene ikke lengre skal være i Oslo Freedom Forums besittelse. I morgen klokka 8 vil Amnesty International, Human Rights House Foundation og Den norske Helsingforskomité holde protestmarkering foran Stortinget. Der vil Jusupova holde appell.

— Vi skal vise Medvedev at det internasjonale samfunnet ser med stor bekymring på de omfattende overgrepene og den økende kneblingen av kritikk hans regjering står ansvarlig for, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingsforskomitéen, til NTB.

INGEN TRO PÅ STOLTENBERG: Lidjia Jusupova har ikke store forhåpninger rundt Medvedevs samtaler med den norske regjeringen under statsbesøket. Foto: Beate A. Tecza / Stella Pictures
INGEN TRO PÅ STOLTENBERG: Lidjia Jusupova har ikke store forhåpninger rundt Medvedevs samtaler med den norske regjeringen under statsbesøket. Foto: Beate A. Tecza / Stella Pictures Vis mer