SKYLDER PÅ RUSSLAND: Den tsjetsjenske motstandsbevegelsen frykter at Boston-bombene vil skade tsjetsjenerne «frigjøringskamp»:

«Vi er overbevist om at historien om Tsarnajev-brødrene er en planlagt aksjon utført av de russiske sikkerhetstyrkene. Mest sannsynligvis ble brødrene forledet», skriver Kavkaz Center til Dagbladet. Foto: FAKSIMILE/NTB SCANPIX
SKYLDER PÅ RUSSLAND: Den tsjetsjenske motstandsbevegelsen frykter at Boston-bombene vil skade tsjetsjenerne «frigjøringskamp»: «Vi er overbevist om at historien om Tsarnajev-brødrene er en planlagt aksjon utført av de russiske sikkerhetstyrkene. Mest sannsynligvis ble brødrene forledet», skriver Kavkaz Center til Dagbladet. Foto: FAKSIMILE/NTB SCANPIXVis mer

Tsjetsjensk motstandsbevegelse til Dagbladet: - Dette vil ramme oss

Konspirasjonsteorier florerer etter terrorbombene i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom det fram at de to som er mistenkte for Boston-bombene er opprinnelige tsjetsjenere fra Kirgisistan. De to mistenkte terroristene heter Dzjokhar Tsarnajev (19) og Tamerlan Tsarnajev (26). Tamerlan døde etter en skuddveksling med politiet i går. Dzjokhar er nå på sykehuset — alvorlig skadd.

Kom fra Tokmok Ifølge flere medier bodde Tsjarnajev-familien i den kirgisiske byen Tokmok fram til 2001, en by på rundt 53 000 innbyggere.

En av de få nordmennene som har vært flere ganger i Tokmok er Ivar Dale, som bodde fast i Kirgisistan fra 2006 til 2008, som Den norske Helsingforskomites representant i Sentral-Asia. I dag har Dale flyttet til Almaty i Kasakhstan, hvor han fortsetter å jobbe for Helsingforskomiteen.

- Tokmok er en liten og nokså fattig by, en førti minutt kjøretur fra hovedstaden Bishkek. Det var industri der på Sovjettiden, men det falt sammen senere, sier Dale.

Flyttet når de var 8 og 15 Dale forteller at byen har en del sosiale problemer og at flere kjente kriminelle autoriteter i Kirgisistan kommer derfra.

FRA TOKMOK:I går kom fra at de to som er mistenkte for Boston-bombene er opprinnelige tsjetsjenere fra Kirgisistan. De to mistenkte terroristene heter Dzjokhar Tsarnajev (19) og Tamerlan Tsarnajev (26). Tamerlan døde etter en skuddveksling med politiet i går. Dzjokhar er nå på sykehuset - alvorlig skadd. Foto: NTB SCANPIX
FRA TOKMOK:I går kom fra at de to som er mistenkte for Boston-bombene er opprinnelige tsjetsjenere fra Kirgisistan. De to mistenkte terroristene heter Dzjokhar Tsarnajev (19) og Tamerlan Tsarnajev (26). Tamerlan døde etter en skuddveksling med politiet i går. Dzjokhar er nå på sykehuset - alvorlig skadd. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Men dette er en utvikling som har kommet i senere år, etter at disse brødrene flyttet derfra, da de var henholdsvis 8 og 15 år gamle. Det er også noe positiv utvikling i Tokmok om dagen, et internasjonalt universitet er opprettet der med studenter fra hele Sentral-Asia, sier Dale.

Dale forteller at da det ble kjent at de to brødrene opprinnelig kommer fra Tokmok, gikk den kirgisiske sikkerhetstjenesten GKNB straks ut med en oppfordring til media om ikke å knytte tragedien i Boston til Kirgisistan, da familien flyttet derfra for lang tid siden.

- Stor sak i Kirgisistan - Dette ble selvsagt en stor sak på sosiale medier i Kirgisistan, særlig på Twitter. Folk er ikke vant til å se småbyer som Tokmok i internasjonale medier, selvsagt. De fleste uttrykte håp om at dette ikke vil få innvirkning på hvordan verden ser på Kirgisistan, sier Dale. Han forteller at tsjetsjenerne i Sentral-Asia holder seg noe separert fra den øvrige befolkningen.

- Det er en viss skepsis til tsjetsjenere i Sentral-Asia fra før, og dette vil nok ikke forbedre måten de ses på. Mer generelt er det alltid en fare for at autoritære styresett i regionen bruker dette som et påskudd til å fortsette å slå ned på politisk opposisjon, som ofte anklages for «ekstremisme». Den diskusjonen vi ser i vestlige medier, om at dette ikke nødvendigvis har sammenheng med religion eller etnisitet, kan lett bli borte i dekningen av saken i sentral-asiatiske medier, sier Dale.

MENER SØNNENE ER USKYLDIGE: Faren til de to terrormistenkte påstår hardnakket at sønnene er uskyldige. Foto: EPA/BASHIR ALIEV/NTB SCANPIX
MENER SØNNENE ER USKYLDIGE: Faren til de to terrormistenkte påstår hardnakket at sønnene er uskyldige. Foto: EPA/BASHIR ALIEV/NTB SCANPIX Vis mer

I dag bor det 1875 tsjetsjenere i Kirgisistan. Opprinnelig ble 85.000 tsjetsjenere deportert av Stalin til Kirgisistan i 1944.

Skylder på russland Den tsjetsjenske motstandsbevegelsen frykter at Boston-bombene vil skade tsjetsjenerne «frigjøringskamp»:

«Vi er overbevist om at historien om Tsarnajev-brødrene er en planlagt aksjon utført av de russiske sikkerhetstyrkene. Mest sannsynligvis ble brødrene forledet», skriver Kavkaz Center til Dagbladet.

Kavkaz Center beskriver seg selv som en frittstående tsjetsjensk islamsk nyhetsnettside. Uoffisielt blir de regnet som den tsjetsjenske motstandsbevegelsen sin nettside.

- LITEN OG FATTIG: - Tokmok er en liten og nokså fattig by, en førti minutt kjøretur fra hovedstaden Bishkek. Det var industri der på Sovjettiden, men det falt sammen senere, sier norske Ivar Dale. Her fra huset hvor de terrormistenkte tsjetsjenerne vokste opp. Foto: AP/ABYLAY SARALYEV/NTB SCANPIX.
- LITEN OG FATTIG: - Tokmok er en liten og nokså fattig by, en førti minutt kjøretur fra hovedstaden Bishkek. Det var industri der på Sovjettiden, men det falt sammen senere, sier norske Ivar Dale. Her fra huset hvor de terrormistenkte tsjetsjenerne vokste opp. Foto: AP/ABYLAY SARALYEV/NTB SCANPIX. Vis mer

Nettsiden ble grunnlagt av Movladi Udugov, som er tidligere visestatsminister og propagandasjef for den tsjetsjenske regjeringen og motstandsbevegelsen. Etter 1999 blir han regnet som en av de mest sentrale opprørslederne. Kavkaz drives fra en server i Sverige.

- Konspirasjonsteorier - Konspirasjonsteorier kjennetegner alle dramatiske hendelser som knyttes til tsjetsjenere i Russland. Jeg mener man må avvente og se hva etterforskningen viser før man knytter dette til Tsjetsjenia, sikkerhetstjenester, eller religion. En del tyder også på at dette kan være en tragedie av typen Columbine. Deres bakgrunn vil like gjerne vise seg å være irrelevant, sier Dale til Dagbladet.

«Russland har lenge forsøkte å presse USA til og aktivt motarbeide mot bevegelsen for frigjøringen av Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus fra Russland. Russland har mange metode og lang erfaring i å skape provokasjoner. I tillegg operer et stort nettverk av illegale russiske agenter i USA», skriver Kavkaz til Dagbladet.

- Vestens nye fiender Kavkaz center mener at typen eksplosiver og hvordan hendelsene foregikk i etterkant viser at dette er en PR-kampanje som skal diskrediterer tsjetsjenere å gjøre dem til «vestens nye fiender».
 
«Opprørsbevegelsen i Nord-Kaukasus påvirker ikke USAs interesser. USAs holdninger til dette er først og fremst påvirket av USAs forhold til Russland. Derfor er det viktig for Moskva å gjøre USA til en alliert i kampen mot opprørene i Kaukas — spesielt før Vinter-OL i Socii. Det var derfor de valgte et sportsarrangement», skriver Kavkaz.

De tror bombene vil ramme tsjetsjenere som bor i Vesten. For de tjsetsjenske opprørerne får det ikke en like stor effekt. 

POSITIV UTVIKLING: Ivar Dale forteller at byen har en del sosiale problemer og at flere kjente kriminelle autoriteter i Kirgisistan kommer derfra.

- Men dette er en utvikling som har kommet i senere år, etter at disse brødrene flyttet der ifra, da de var henholdsvis 8 og 15 år gamle. Det er også noe positiv utvikling i Tokmok om dagen, et internasjonalt universitet er opprettet der med studenter fra hele Sentral-Asia, sier Dale. Her fra skolen hvor de to terrormistenkte gikk. Foto: AP/ABYLAY SARALYEV/NTB SCANPIX
POSITIV UTVIKLING: Ivar Dale forteller at byen har en del sosiale problemer og at flere kjente kriminelle autoriteter i Kirgisistan kommer derfra. - Men dette er en utvikling som har kommet i senere år, etter at disse brødrene flyttet der ifra, da de var henholdsvis 8 og 15 år gamle. Det er også noe positiv utvikling i Tokmok om dagen, et internasjonalt universitet er opprettet der med studenter fra hele Sentral-Asia, sier Dale. Her fra skolen hvor de to terrormistenkte gikk. Foto: AP/ABYLAY SARALYEV/NTB SCANPIX Vis mer

«Opprørerne har allerede har slåss i mange år uten å få noe hjelp fra verken Vest eller Øst», skriver Kavkaz i en e-post som er undertegnet med «Kavkaz center staff».

- Ikke vanlig - Tsjetsjenerne i Sentral-Asia bærer selvsagt med seg historien om deportasjonene. Men radikalisme av den typen man finner i Nord-Kaukasus er ikke vanlig i Sentral-Asia, hvor muslimer ofte lever et mer sekulært liv, sier Dale. Han forteller at den tsjetsjenske diasporaen i Kirgisistan og Kasakhstan er stor, dette er i hovedsak familier som ble værende i Sentral-Asia etter at de fleste tsjetsjenerne vendte tilbake etter deportasjonene, på slutten av 50-tallet.

Tsjetsjenere og kirgisere er ikke beslektede folkegrupper, og det tsjetsjenske miljøet er nokså separert fra det kirgisiske.

- Deres kultur er noe annerledes. Men de er aktive særlig innen sport, spesielt bryting og andre former for kampsport. Etter krigene i Tsjetsjenia var det mange som flyttet dit av økonomiske årsaker, da situasjonen i Sentral-Asia var svært vanskelig på 2000-tallet, sier Dale. Han frykter at Boston-bombene vil marginalisere tsjetsjenerne ytterligere.

- Enestående natur Kirgisistan er et land med omtrent samme antall innbyggere som Norge.

GLAD I BOKSING: Tamerlan Tsarnajev var en aktiv bokser. Her ser man gutter som i dag trener boksing i fødebyen Tokmok i Kirgisistan. Foto: AP/ABYLAY SARALYEV/NTB SCANPIX
GLAD I BOKSING: Tamerlan Tsarnajev var en aktiv bokser. Her ser man gutter som i dag trener boksing i fødebyen Tokmok i Kirgisistan. Foto: AP/ABYLAY SARALYEV/NTB SCANPIX Vis mer

- Det er det landet i Sentral-Asia som har kommet lengst i demokratiske reformer, etter to revolusjoner - den siste i 2010. Det er i ferd med å utvikle en turistnæring, landet har enestående natur. Dessverre har det vært alvorlige hendelser der de siste årene, spesielt tragedien i Osh sør i landet, hvor over 400 ble drept under sammenstøt mellom etniske kirgisere og usbekere i juni 2010. Landet har store økonomiske utfordringer, men anses samtidig for å være en demokratisk leder i regionen, hvor de omliggende landene er langt mer autoritære, sier Dale.

TOKMOK: - Det er det landet i Sentral-Asia som har kommet lengst i demokratiske reformer, etter to revolusjoner - den siste i 2010. Det er i ferd med å utvikle en turistnæring, landet har enestående natur, sier Ivar Dale. Her fra byen Tokmok. Foto: REUTERS/VLADIMIR PIROGOV/NTB SCANPIX
TOKMOK: - Det er det landet i Sentral-Asia som har kommet lengst i demokratiske reformer, etter to revolusjoner - den siste i 2010. Det er i ferd med å utvikle en turistnæring, landet har enestående natur, sier Ivar Dale. Her fra byen Tokmok. Foto: REUTERS/VLADIMIR PIROGOV/NTB SCANPIX Vis mer
JOBBER I SENTRAL-ASIA: En av de få nordmennene som har vært flere ganger i Tokmok er Ivar Dale, som bodde fast i Kirgisistan fra 2006 til 2008, som Den norske Helsingforskomites representant i Sentral-Asia. I dag har Dale flyttet til Almaty i Kasakhstan, hvor han fortsetter å jobbe for Helsingforskomiteen.  Foto: PRIVAT
JOBBER I SENTRAL-ASIA: En av de få nordmennene som har vært flere ganger i Tokmok er Ivar Dale, som bodde fast i Kirgisistan fra 2006 til 2008, som Den norske Helsingforskomites representant i Sentral-Asia. I dag har Dale flyttet til Almaty i Kasakhstan, hvor han fortsetter å jobbe for Helsingforskomiteen. Foto: PRIVAT Vis mer