Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsjetsjensk separatistleder hovedmistenkt for angrepet

Islamistiske opprørere fra Nord-Kaukasus har påtatt seg ansvaret, ifølge russiske medier.

HOVEDMISTENKT: Den tsjetsjenske separatistlederen Doku Umarov. Foto: AP Photo/Scanpix
HOVEDMISTENKT: Den tsjetsjenske separatistlederen Doku Umarov. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den tsjetsjenske separatistlederen Doku Umarov er hovedmistenkt for gårsdagens Moskva-terror der 39 personer mistet livet, melder Russia Today.

For seks år siden, da 41 ble drept i en tilsvarende aksjon, var han også mistenkt for å være involvert. Umarov er Russlands mest ettersøkte terrorist.

Ifølge RT har islamistiske opprørere fra Nord-Kaukasus påtatt seg ansvaret for bombeangrepet, ifølge en uttalelse postet på et nettsted. Dette bekreftes også av den ledende etterforskeren i saken:

- Det vi foreløpig vet er at disse terrorhandlingene ble utført av terroristgrupper med kobling til Nord-Kaukasus. Vi mener dette henger sammen med de to kvinnelige selvmordsbomberne som ble funnet på stedet også kom fra Nord-Kaukasus, sier FSB-sjef Aleksandr Bortnikov.

Hevnangrep
Russiske myndigheter mener Umarov organiserte gisseldramaet i Beslan, da 338 personer ble drept - blant dem 155 barn.

Gårsdagens angrep er trolig et hevnangrep etter politi- og sikkerhetsstyrkenes operasjoner i Nord-Kaukasus. For mindre enn måned siden ble åtte angivelige opprørere drept og ytterligere ti pågrepet i en aksjon. En av de drepte var ifølge FSB den angivelige geriljalederen Aleksandr Tikhomirov, som skal være en av den tsjetsjenske separatisten Duko Umarovs medarbeidere.

SJOKKANGREP: Tsjetsjenske terrorister bombet Moskva til panikk i går. Foto: AP Photo/Scanpix
SJOKKANGREP: Tsjetsjenske terrorister bombet Moskva til panikk i går. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Umarov har tatt på seg ansvaret for angrepet på Nevskij-ekspressen i november i fjor som kostet 28 mennesker livet. Et bombeangrep mot den samme jernbanelinjen såret 60 personer i 2007.

- Bevis knyttet til togangrepet som ble gjennomført av denne opprørsgruppen i november, ble funnet der operasjonen fant sted, sa Bortnikov etter aksjonen.

- Russiske ledere vil ta livet av ham
I går forklarte seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) bakgrunnen for angrepet, og understrekte da at det var snakk om en 15 år lang konflikt som har kostet titusener av mennesker livet både i Nord-Kaukasus og i Russland. Han mener den russiske terrorstrategien feiler;

- Til tross for et russisk jerngrep har tsjetsjenerne klart å spre konflikten. Tsjetsjenerne er nesten umulig å stoppe. I 1999 gikk russerne til angrep for å bekjempe terroristgruppene, men så har man likevel opplevd en del terrorangrep.

Han mener landets ledere, statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev, har et problem når det gjelder hvem de i så fall kan snakke med for å løse konflikten.

39 DREPT: 39 personer mistet livet i gårsdagens bombeangrep mot t-banen i Moskva. Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV/SCANPIX
39 DREPT: 39 personer mistet livet i gårsdagens bombeangrep mot t-banen i Moskva. Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV/SCANPIX Vis mer

- Jo lengre konflikten varer, jo vanskeligere blir det. Formelt er Doku Umarov lederen i separatistbevegelsen. Han er vanskelig å gå tak i, og russiske ledere er mest interessert i å ta livet av ham i stedet for å snakke med ham. Det er problemet.

• Debatt: Bjørn Nistad - Dobbeltmoralsk om Russland

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov mener opprørere på grensa mellom Afghanistan og Pakistan kan ha hjulpet til med å organisere angrepene.

Etterforskerne etterlyser nå vitner til angrepene, ifølge RIA Novosti. Overvåkingskameraer viser nemlig at de to kvinnene skal ha gått inn på t-banen sammen med to angivelig russiske kvinner og en mann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!