BYEN ØDELAGT: I Pelluhue i Chile har man funnet 20 døde kropper, og man regner med at 300 hjem er ødelagt. Foto: SCANPIX
BYEN ØDELAGT: I Pelluhue i Chile har man funnet 20 døde kropper, og man regner med at 300 hjem er ødelagt. Foto: SCANPIXVis mer

Tsunami tok buss med 40 pensjonister

Prøvde å kjøre vekk fra tsunamien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De 40 pensjonistene hadde tilbrakt sommerferie i feriebyen Pelluhue i Chile, da de forsøkte å kjøre vekk fra tsunamien som var varslet etter monster-jordskjelvet sist lørdag, melder nyhetsbyrået Ap.

Les alt om jordskjelvet i Chile her!

Dobbel tragedieMen bølgen tok dem igjen. Tsunamien traff kysten tre ganger og bølgene klatret to hundre meter innover land. Vannet tok med seg bussen, og mandag var fortsatt bare fem kropper funnet. Alle var døde. De fleste av passasjerene var turister, skriver Ap.

Utallige byer langs den sørlige delen av midtre Chiles kyst opplevde den doble tragedien med først et kraftig jordskjelv, og deretter en ødeleggende tsunami.

I natt meldte BBC at dødstallet ikke har steget i løpet av dagen. Det offisielle tallet er 723. Men atskillig flere er savnet.

300 hjem ødelagteI Pelluhue har man funnet 20 døde kropper, og man regner med at 300 hjem er ødelagt. De fleste innbyggerne ble varslet om tsunami-faren og alle gateskilt peker mot nærmeste evakueringsrute fra tsunamien.

- Vi løp mot det høyeste punktet i byen, mens vi ropte «kom dere ut av husene», forteller Claudio Escalona (43), som rømte fra sitt hjem med sin kone og sine fire og seks år gamle døtre.

- 20 minutter senere kom det tre bølger. To av dem var enorme, rundt seks meter, og en tredje var enda større, forteller Escalona. Den oversvømte hele byen.

- Alle skreik- Man kan høre barn og kvinner skrike. Alle skreik. Etterpå var den en fryktelig taushet, forteller Escalona. FNs humanitære talskvinne, Elisabeth Byr, sa at Chile desperat behøver feltsykehus, elektriske generatorer, vannrenseanlegg, midlertidige broer, feltkjøkken og dialysesentre.

Mangelen er så stor at de hardest rammede byene er kraftig utsatt for plyndring av folk som trenger mat og drikke, toalettpapir, bensin og andre nødvendigheter. Presidenten valgte derfor å sette inn soldater i gatene, og innføre nattlig portforbud.

PORTFORBUD: Mangelen er så stort at de hardest rammede byene er kraftig utsatt for plyndring av folk som trenger mat og drikke, toalettpapir, bensin og andre nødvendigheter. Presidenten valgte derfor å sette inn soldater i gatene, og innføre nattlig portforbud. Foto: SCANPIX
PORTFORBUD: Mangelen er så stort at de hardest rammede byene er kraftig utsatt for plyndring av folk som trenger mat og drikke, toalettpapir, bensin og andre nødvendigheter. Presidenten valgte derfor å sette inn soldater i gatene, og innføre nattlig portforbud. Foto: SCANPIX Vis mer