Tsunami-varsel i Japan, Hawaii og Alaska

Etter jordskjelv på 8,4 på richters skala i Stillehavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble i morgentimene sendt ut tsunamivarsel på Japans nordøstlige kyst og den nordligste japanske øya Hokkaido, Hawaii og de vestre delene av Aleutene i Alaska etter et jordskjelv som målte 8,4 på Richters skala i den nordvestlige delen av Stillehavet. Det er ikke meldt om skader etter skjelvet.

Tsunamivarselet ble utsendt etter at det ble registrert et undervannsskjelv 0523 norsk tid, melder CNN.

-Et skjelv på denne størrelsen har potensiale til å generere en tsunami som kan treffe kystlinjen i nærheten av episenteret i løpet av minutter, heter det i en pressemelding fra Tsunamivarslingssenteret i Stillehavet, ifølge CNN.

Episenteret befinner seg ca. 500 kilometer øst for Etorofu-øyene mellom Japan og Russland.

Japans meteorologiske institutt meldte tidligere at bølger så høye som en meter kunne treffe den nordøstre kystlinjen av landet rundt klokka seks norsk tid, ifølge nyhetsbyrået AP. Myndighetene i byer langs Japans stillehavskyst har gitt evakueringsordre, og bedt innbyggerne i kystbyene beskjed om å flykte opp i høyden.

Instrumenter på fire steder langs Japans nordøstre kyst målte en økning i tidevannsnivået med bare cirka ti centimeter, ifølge Japans meteorologiske institutt.

KRAFTIG UNDERVANSSKJELV: Episenteret befinner seg ca. 500 kilometer øst for Etorofu-øyene mellom Japan og Russland. Foto: GOOGLE EARTH
KRAFTIG UNDERVANSSKJELV: Episenteret befinner seg ca. 500 kilometer øst for Etorofu-øyene mellom Japan og Russland. Foto: GOOGLE EARTH Vis mer