Tsunamibølger etter kjempeskjelv i Chile

Skjelvet ble målt til 8,8 i styrke. Dødstallene stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Et jordskjelv med styrke 8,8  er registrert 90 kilometer nordøst for Chiles nest største by Concepción, melder US  Geological Survey.

Skjelvet ble registrert klokka 7.43 lørdag morgen norsk tid, det vil si 3.43 lokal tid.
Så langt er det meldt om 47 døde, men det er ventet at dødstallene vil stige, etter hvert som redningsmannskapene får oversikt over skadeomfanget.

Det er også meldt om flere kraftige etterskjelv i området.

Umiddelbart etter skjelvet ble det utstedt tsunamivarsel for Chile, Peru og Ecuador. Tsunamivarselet er nå utvidet til å omfatte Colombia, Antarktis, Panama og Costa Rica. Japans meteorologiske institutt har sendt ut tsunamivarsel for store deler av Stillehavet.

Du kan følge direktesendte fjernsynsbilder her.

Tsunamibølger registrert
Tsunamivarslingssenteret The Pacific Tsunami Warning Center sier det er målt tsunamibølger på opp mot 2,7 meter.

- Et jordskjelv av dette omfanget har potensiale til å generere en ødeleggende tsunami som kan ramme kysten nær episenteret minutter etter og flere timer etter på steder lengre unna, melder tsunamivarslingssenteret på sin hjemmeside.

Skjelvet førte til rystelser i 10 til 30 sekunder og forårsaket strømbrudd i landets hovedstad Santiago, som ligger 317 kilometer sørvest for skjelvets episenter. Et øyenvitne sier til nyhetsbyrået Reuters at folk strømmet ut i gatene, omfavnet hverandre og gråt.

Ifølge nyhetsbyrået AP har bygninger i hovedstaden kollapset. Ødeleggelsene skal være størst i den historiske delen av Santiago.

- Det var store bevegelser. Husene ristet skikkelig. Vegger beveget seg frem og tilbake, og dørene svingte opp, sier briten Simon Shalders som bor i Santiago til Sky News.

- Strømmen er fremdeles borte. Flere helikoptre flyr over byen som jeg regner med sjekker de verst rammede områdene i byen, sier han.

KatastrofeområderChiles president, Michelle Bachelet, sier de erklærer flere områder som katastrofeområder.

- Vi vet ikke hvor mange som kan være døde. Men vi vet at det er skader av ulikt omfang. Vi erklærer flere områder som katastrofeområder slik at de får all hjelp de trenger uten byråkratiske hindere, sier presidenten.

- Vi har måttet evakuere flere sykehus, spesielt de som har eldre bygninger. Det gjelder også sykehus her i hovedstaden, som er evakuert med hjelp fra hæren, sier Bachelet.

I GATENE: Engstelige innbyggere har strømmet ut i gatene etter nattas skjelv. Foto: TV Chile
I GATENE: Engstelige innbyggere har strømmet ut i gatene etter nattas skjelv. Foto: TV Chile Vis mer

Ute i gateneEn reporter på chilensk fjernsyn, rapporterer fra byen Temuco, 600 kilometer sør for Santiago, sier mange mennesker har forlatt hjemmene sine. Mange av dem er ute i gatene, oppløst i tårer.


Jordskjelvet hadde sitt episenter 55 kilometer under bakken 90 kilometer nordøst for Concepción, der flere enn 200 000 mennesker bor langs elva Bio Bio.


Skistedet Chillan, som ble rassert under et jordskjelv i 1939, ligger bare noen mil unna episenteret. Men det er foreløpig ikke rapportert om ødeleggelser derfra.


Med en styrke på 8,8 er jordskjelvet svært kraftig. Skjelvet som rammet Haitis i januar, hadde en styrke på 7,0.

Skjelvet som utløste den store tsunamien i Sørøst-Asia i 2004, ble målt til 9,2.

I 1960 ble Chile rammet av et jordskjelv som ble målt til 9,5 i styrke og tok livet av over 1600 mennesker.KRAFTIG SKJELV: Skjelvet som ble målt til 8,8 i styrke rammet Chile i 07.30-tiden norsk tid. Foto: Google Maps/Dagbladet
KRAFTIG SKJELV: Skjelvet som ble målt til 8,8 i styrke rammet Chile i 07.30-tiden norsk tid. Foto: Google Maps/Dagbladet Vis mer