- Tsunamien er høyere enn flere stillehavsøyer

Røde Kors frykter at jordskjelvbølgen skal skylle over hele øysamfunn.

KRISEBEREDSKAP: På Filippinene og en lang rekke andre land forbereder nå myndighetene seg på det verste. Foto:  EPA/FRANCIS R. MALASIG
KRISEBEREDSKAP: På Filippinene og en lang rekke andre land forbereder nå myndighetene seg på det verste. Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens meldinger om stadig nye etterskjelv - nå flere enn 20 i tallet - kommer inn, forbereder hele stillehavsregionen seg på hva tsunamien kan forårsake de neste timene.

Ifølge Røde Kors er bølgene som bygger seg opp i skrivende stund høyere enn flere av øyene i Stillehavet, noe som i så fall kan få enorme konsekvenser.

- Vår største bekymring er Asia og stillehavsregionen, der U-land er langt mer sårbare for denne typen katastrofe. Tsunamien er en alvorlig trussel, sier talsmann Paul Conneally i Røde Kors.

- Tsunamien kan skylle rett over øyene, er hans urovekkende beskjed.

I tillegg til for hele Japan er det nå utstedt tsunamivarsel for Filippinene, Taiwan, Guam, Marshall-øyene, Indonesia Papua Ny-Guinea, Hawaii, Tuvalu, Vanuatu, Samoa, Australia, Fiji, Tonga, Mexico, Fransk Polynesia, New Zealand, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Colombia, Peru, Russland, hele vestkysten av USA og en lang rekke øysamfunn i stillehavet.

På Filippinene har myndighetene oppfordret innbyggere langs stillehavskysten om å trekke inn i landet før tsunamien treffer, melder nyhetsbyrået AFP.

Jordskjelvet utenfor kysten av Japan i morges norsk tid målte 8,8 på Richters skala, det kraftigste jordskjelvet på Japan noensinne, og det sjuende kraftigste i verden.

Så langt unna episenteret som i Tokyo er det meldt om dødsfall og skader på bygninger. Myndighetene opplyser at det vil ta lang tid før det foreligger offisielle dødstall for den pågående katastrofen.

- Tsunamien er høyere enn flere stillehavsøyer