Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsunamien gjør fattige Samoa fattigere

Innbyggerne vil ikke flytte tilbake til kysten og må finne nytt levebrød.

INGENTING IGJEN: Seks år gamle reagerer på ødeleggelsene etter at tsunamien ødela landsbyen Malaela Aleipate på Samoa. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/SCANPIX
INGENTING IGJEN: Seks år gamle reagerer på ødeleggelsene etter at tsunamien ødela landsbyen Malaela Aleipate på Samoa. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Innbyggerne på Samoaøyene i Stillehavet var fattige nok før kjempebølgen rammet dem. Nå nekter mange å flytte tilbake til områdene langs kysten, og dermed kan øyene stå overfor store endringer.

Hvis de skal bli værende i de høyereliggende strøkene dit de flyktet, må de finne noe nytt å leve av. For en svært stor del av befolkningen har levd under fattigdomsgrensen, mange av dem av fiske og fiskeforedling.

- Folk er vettskremt, og mange har sagt at de ikke vil tilbake til kysten. De har fått en lærepenge som har gjort dem fast bestemt på å holde seg unna, sier Røde Kors-koordinator Goretti Wulf på Samoa.

Forferdelig

- De vil ikke bo langs strendene mer, de sier de ikke ønsker å bli minnet om det forferdelige som har hendt, forteller Leilani Momoisea som er Samoa-korrespondent for kringkastingen i New Zealand.

- Det eneste som står igjen ved kysten, er noen få trær, tilføyer hun.

En tsunami utløst av et jordskjelv under havbunnen sendte tirsdag store vannmasser inn over Samoa og Amerikansk Samoa. Tallet på omkomne etter denne katastrofen var fredag kommet opp i over 180, og tusener av mennesker er hjemløse.

Jordbruk og fiske er de viktigste næringsveiene på Amerikansk Samoa og på Samoa, som inntil 1997 het Vest-Samoa. Men turismen er blitt stadig viktigere for økonomien, og nå er mange redd for at frykten for kjempebølger skal skremme turistene vekk.

Sårbare

De lavtliggende områdene langs kysten har også tidligere vist seg sårbare for uvær og stormskader. I 1964 omkom om lag 250 mennesker i en voldsom storm, og i 1899 mistet rundt 150 mennesker da en syklon rammet Samoas hovedstad Apia.

Dette er høye tall for en nasjon som den dag i dag bare har rundt 190.000 innbyggere. Av disse bor 99 prosent på de to store øyene Savari og Upolu. Utvandringen har vært stor, og i dag lever over 100.000 samoanerne på New Zealand.

Tidligere i år stilte Samoa seg i spissen for en gruppe land i Stillehavsområdet som krevde et eget senter for tsunamivarsling. I dag ligger det et slikt senter i Honolulu på Hawaii, men det kan ta mer enn fem minutter for varsler derfra å nå fram til Samoa. (©NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling