832 DØDE: Myndighetene oppjusterte dødstallet etter jordskjelvet og tsunamien på Sulawesi til 832 søndag. Dagen før opererte de med et tall på 420, men tallet ventes å stige kraftig. Foto NTB Scanpix
832 DØDE: Myndighetene oppjusterte dødstallet etter jordskjelvet og tsunamien på Sulawesi til 832 søndag. Dagen før opererte de med et tall på 420, men tallet ventes å stige kraftig. Foto NTB ScanpixVis mer

Minst 832 døde etter jordskjelv i Indonesia:

Tsunamien overrasket alle - forskere forstår ikke hvordan

Myndighetene i Indonesia opphevet tsunamivarselet. Så traff den massive bølgen land.

- Vi forventet at jordskjelvet kunne forårsake en tsunami, bare ikke én som var så stor.

Det sier Jason Patton, geofysiker, til New York Times om den dødelige tsunamien som feide inn over den indonesiske kysten fredag.

Tsunamien ble utløst av et kraftig jordskjelv med styrke på 7,5. Skjelvet gikk klokka 18.08 lokal tid. Myndighetene sendte ut et tsunamivarsel, men opphevet det.

En halvtime seinere traff den flere meter høye bølgen land, ifølge NTB.

MANGE DØDE: 832 personer er bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet og tsunamien på øya Sulawesi i Indonesia fredag. Video: CNN Vis mer Vis mer

Minst 832 døde

Særlig hardt rammet ble kystbyen Palu på Sulawesi-øya. Videoer fra byen med om lag 335 000 innbyggere viser hvordan bølgen feide inn over land og rev med seg bebyggelse, biler, båter og folk.

- Langs Palu-kysten ble hus knust til pinneved av tsunamien. Det er lik overalt, sier en lokal journalist i området til The Guardian.

Søndag bekreftet myndighetene i Indonesia at minst 832 mennesker omkom i jordskjelvet og den påfølgende tsunamien. Dødstallet ventes å stige.

Redningsarbeidet pågår natt til mandag norsk tid fremdeles for fullt. Bare i byen Palu frykter man at mange titalls mennesker kan ligge fanget under ruinene av bygninger.

Noen av dem som er fanget under bygningsmasser er i live og har kontakt med redningsmannskaper, skriver BBC.

- De ba om hjelp, men de er fremdeles der inne i ruinene. Vi ga dem motivasjon så de kan holde motet oppe. De er fanget mellom liv og død, sier en frivillig hjelpearbeider til BBC.

Må undersøkes

Grunnen til at forskerne klør seg i hodet over den kraftige tsunamien fredagens jordskjelv utløste, er på grunn av hva slags type jordskjelv det var, skriver New York Times.

Det som skjedde fredag var en såkalt «sidelengsforkastning», skriver avisa. Det betyr at jordskjelvet førte til at to forkastninger gled horisontalt forbi hverandre, som to møtende tog.

Skjelv som forårsaker dette fenomenet skal normalt ikke føre til tsunamier som er så kraftige som fredagens jordskjelv gjorde. Det er fordi at forkastningene ikke fører til at havbunnen løftes og dermed ikke utløser sjokkbølger som skyver vannet vekk fra episenteret, ifølge avisa.

Det er likevel mulig at sidelengsforkastninger kan forårsake tsunamier, men da må en rekke forhold legge til rette, forklarer geofysikeren Patton til New York Times.

En tsunami kan for eksempel oppstå hvis det fører til en undersjøisk jordskred som på den måten skyver store vannmasser fra seg og skaper høye bølger.

Den eneste måten man kommer til å finne ut hvordan skjelvet utløste tsunamien, er ved å undersøke havbunnen.

- Vi kommer ikke til å vite hva som forårsaket dette før slike undersøkelser er gjort, sier Patton.

TSUNAMI: 832 mennesker er søndag bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet og tsunamien som rammet øya Sulawesi i Indonesia fredag. Videoen viser de enorme ødeleggelsene i den indonesiske byen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fiskelandsby utslettet

I tillegg til Palu ble også andre på Sulawesi-øya hardt rammet. Deriblant Donggala-regionen.

Australske ABC melder at en liten fiskelandsby ved navn Boya ble så godt som utslettet som følge av skjelvet, og den etterfølgende tsunamien.

Andi Rainaldi, hans kone og deres familie satt og spiste middag fredag kveld da skjelvet gikk. Huset kollapset, men ikke alle rakk ut.

Parets sønn og deres to nieser var sjanseløse, skriver ABC.

Totalt forsvant sju medlemmer av familien fredag. De lå enten i ruinene etter jordskjelvet eller så ble de tatt til havs av tsunamien.

På kvelden fant Andi Rainaldi og hans kone sønnen død på en lokal moské.

- Jeg klarte ikke å identifisere ham ved å se på ansiktet ham, bare ved klærne han bar, sier faren til ABC.

Pasienter og omkomne

Side om side utenfor Mamboro-klinikken i Palu ligger pasienter og omkomne.

Én av dem som får behandling der er ei fem år gammel jente. Hun ble funnet alene, vet ikke hvor familien hennes er og husker ikke hvor hun bor, skriver BBC.

I varmen har lukta fra likene begynt å fylle området.

- Vi ønsker å vente til deres pårørende kan hente dem, men nå vet jeg ikke hvor mye lenger vi kan vente, sier en lege til den britiske kringkasteren.

De fleste likene i Palu har blitt brakt til et politisykehus. I løpet av formiddagen på søndag, lå det 320 lik på plassen utenfor sykehuset, ifølge The Guardian.

På plassen gikk det pårørende til savnede og lette etter sin kjære. Én av dem var en mann ved navn Baharuddin.

- Jeg har et barn. Han er savnet. Jeg snakket sist med ham før han dro på skolen.

Så snart likene blir identifisert, skal de gravlegges i en massegrav for å stoppe spredningen av eventuelle sykdommen, ifølge avisa.