Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsunamivarsel etter gigantskjelv

Fiji, New Zealand og Hawaii utsatt etter storskjelv ved Tonga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: 1945: Amerikanske Pacific Tsunami Warning Center avblåser Tsunamivarselet. De mener det ikke foreligger fare for tsunami etter jordskjelvet utenfor Tonga tidligere i kveld, men advarer mot kraftige strømninger og unormal flo og fjære i utsatte kystområder.


19.25: Det er ikke rapportert tegn til at en tsunami eller flodbølger har nådd Fiji.

Amerikanske U.S. National Weather Service slår alarm etter et kraftig jordskjelv på 8.1 på richterskala utenfor øya Tonga i Stillehavet.


Tsunamivarselet gjelder for Fiji og New Zealand, mens alle andre kystområder i stillehavsregionen, bortsett i fra Alaska, Britisk Columbia, Washington, Oregon og California, er bedt om å være på vakt.

Jordskjelvet skjedde klokken 17.27 norsk tid, 15,5 mil sør for Neiafu på Tonga. Skjelvet var 16,1 kilometer dypt.

Det er foreløpig uklart om det har utløst en tsunami. Skjelvet er imidlertid langt svakere enn det som utløste tsunamien i sør-øst Asia andre juledag 2004.

En eventuell tsunami utløst av dagens skjelv kan treffe Fiji-øyene 19.13 norsk tid og New Zealand klokka 20.21.

Ingen skadd

Så langt skal det ikke være meldt om skader på folk eller bygninger i den vesle øystaten Tonga.

Kongeriket består av 169 små øyer, hvor bare 36 av dem er bebodd.

ALARM: Det er foreløpig uklart om dagens skjelv har utløst en tsunami. Etter den store tsunamien andre juledag 2004 er det satt opp en rekke overvåkingsbøyer av denne typen for å kunne gi tidlig varsel langs kysten av USA. Foto: Scanpix
ALARM: Det er foreløpig uklart om dagens skjelv har utløst en tsunami. Etter den store tsunamien andre juledag 2004 er det satt opp en rekke overvåkingsbøyer av denne typen for å kunne gi tidlig varsel langs kysten av USA. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi hadde et stort jordskjelv her, men vi har ikke fått melding om noen skadde eller skader, sier vakthavende politibetjent Fonny Mahe i hovedstaden Nuku\'alofa til nyhetsbyrået AP.

Strømmen gikk

Forelegger Mary Fonua i Nuku\'alofa sier til AP at skjelvet er det største hun har opplevd på 27 år.

- Det bølget og vugget, gulvet ristet, og hele familien stod i en døråpning. Vi hørte skaffetøy knuse på kjøkkenet, og bøker datt ned fra bokhylla, sier hun.

- Det er veldig mørkt. Strømmen gikk under jordskjelvet. Mine ansatte har fortalt meg om lysglimt, og at flere strømlinjer falt ned, sier hun.

FLERE SKJELV: Det har vært flere små skjelv (gule prikker) i området den siste uka. Storskjelvet i kveld skjedde i det orange området.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling