VARSLET KATASTROFEPUNKT:  Grafikken fra Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii viser punktet der tsunamien rett ved Salomonøyene slo til hardest etter 8,0-jordskjelvet ved Santa Cruz. FOTO: REUTERS/NTB Scanpix.
VARSLET KATASTROFEPUNKT: Grafikken fra Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii viser punktet der tsunamien rett ved Salomonøyene slo til hardest etter 8,0-jordskjelvet ved Santa Cruz. FOTO: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

Tsunamivarsel etter jordskjelv i Stillehavet

Opphevet etter noen timer. Fem døde - flere landsbyer rasert på Salomonøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt fem mennesker er bekreftet omkommet i den meterhøye bølgen etter det kraftige jordskjelvet nordøst for Australia melder CNN.

På øyer over store deler av Stillehavet søkte folk opp i høyden etter et tsunamivarsel i forbindelse med et jordskjelv ved Salomonøyene onsdag.

Allerede kort etter skjelvet, som hadde en styrke på 8,0, flommet en mindre tsunami på nærmere en meter inn over strendene på noen av Salomonøyene. Samtidig meldte en sykehusdirektør at flere landsbyer er rasert av skjelvet.

Jordskjelvet var svært grunt, bare 5 kilometer dypt, og det hadde sitt episenter ved Santa Cruz-øyene, om lag 60 kilometer øst for Kira Kira, i et område der det har vært flere skjelv den siste uka.

Umiddelbart etter skjelvet utstedte det amerikanske tsunamisenteret på Hawaii tsunamivarsel for det sørlige stillehavsområdet. Men noen timer senere ble varselet opphevet.

Kunne vært ødeleggende Senteret sier de vet det ble dannet en tsunami som kunne vært ødeleggende. Men når alt kom til alt, ble det bare en liten tsunami på strendene til Salomonøyene.

Landene som var omfattet av varselet, var foruten Salomonøyene, blant andre Vanuatu, Nauru, Papua-Ny Guinea, Tuvalu, Ny-Caledonia og Fiji.

Australia, New Zealand, Samoa, Tonga og Indonesia var også på vakt, men australske myndigheter sa tidlig at det var liten risiko på deres kyster.

Salomonøyene ble rammet av en stor og ødeleggende tsunami etter et kraftig jordskjelv med en styrke på 8,1 i 2007.

Minst 50 mennesker mistet livet, og flere titalls savnede ble aldri funnet i de 13 landsbyene som ble lagt i grus.

Landet, som ble selvstendig nasjon i 1978 i Det britiske samveldet, består av nær 1 000 øyer på samlet størrelse emd Hedmark fylke, og med om lag 600 000 innbyggere.

(NTB-Reuters-AFP).