Tsunamivarsel etter kjempeskjelv utenfor Japan

Jordskjelvet hadde en styrke på 8.9 og varte i fire minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): TV-bildene viser bygninger, veier, båter, biler og veier som feies av gårde av en kraftig tsunami på flere meter som har truffet fastlandet i Japan.

Bildene fra i byen Kamaishi på østkysten av Japan er svært dramatiske, og det pågår fremdeles flere kraftige etterskjelv. Flere bygninger brenner.

Andre TV-bilder viser flodbølgen som skyller flere kilometer innover land og tar med seg bygninger, veier, biler i sin vei.

Jordskjelvet skjedde bare 140 kilometer øst for kysten av Japan, og ga folk svært liten tid til å evakuere opp i høyden. Det er for øyeblikket helt uklart hvor omfattende skader som har oppstått, men at skadeomfanget er omfattende - og at liv har gått tapt, fremstår som svært sannsynlig.

Jordskjelvet er også oppgradert til styrke 8.9 - altså blant de fem kraftigste jordskjelvet målt siden 1905. Jordskjelvet som utløste tsunamien andre juledag i 2004 var til sammenligning på stykre 9.0.

Nå frykter man at flombølger vil treffe andre områder langs kysten, samt Papa Ny Guinea og andre øyer helt til kysten av Russland, Indonsia, Filippinene og Hawaii. En tsunami kan bevege seg i 800 kilometer i timen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer