Tsunamivarsel etter kjempeskjelv utenfor Japan

Jordskjelvet hadde en styrke på 8.9 og varte i fire minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): TV-bildene viser bygninger, veier, båter, biler og veier som feies av gårde av en kraftig tsunami på flere meter som har truffet fastlandet i Japan.

Bildene fra i byen Kamaishi på østkysten av Japan er svært dramatiske, og det pågår fremdeles flere kraftige etterskjelv. Flere bygninger brenner.

Andre TV-bilder viser flodbølgen som skyller flere kilometer innover land og tar med seg bygninger, veier, biler i sin vei.

Jordskjelvet skjedde bare 140 kilometer øst for kysten av Japan, og ga folk svært liten tid til å evakuere opp i høyden. Det er for øyeblikket helt uklart hvor omfattende skader som har oppstått, men at skadeomfanget er omfattende - og at liv har gått tapt, fremstår som svært sannsynlig.

Jordskjelvet er også oppgradert til styrke 8.9 - altså blant de fem kraftigste jordskjelvet målt siden 1905. Jordskjelvet som utløste tsunamien andre juledag i 2004 var til sammenligning på stykre 9.0.

Nå frykter man at flombølger vil treffe andre områder langs kysten, samt Papa Ny Guinea og andre øyer helt til kysten av Russland, Indonsia, Filippinene og Hawaii. En tsunami kan bevege seg i 800 kilometer i timen.

DRAMATISK: Den kraftige tsunamien treffer havna i byen Kamaishi REUTERS/NHK via Reuters TV/Scanpix
DRAMATISK: Den kraftige tsunamien treffer havna i byen Kamaishi REUTERS/NHK via Reuters TV/Scanpix Vis mer

I og med at skjelvet skjedde til havs, er det ikke meldt om skader på mennesker eller bygninger av selve skjelvet. Men situasjonen er kaotisk, og flere TV-bilder viser at rystelsene har vært svært kraftige. Det er også vist bilder av bygninger i brann.

Det er nå slått full tsunami-alarm for hele stillehavsregionen. Folk er bedt om å trekke opp i høyden og til trygge områder. Samtidig er situasjonen i Japan svært spent. Tog og T-bane i Tokyo og andre byer er stanset i frykt for at nye skjelv skal komme.

Flyplassene Haneda og Nairta er stengt.

Så langt er det registrert fire kraftige etterskjelv på henholdsvis 6,4, 6,4, 6,8 og 7,1.

Dagbladet kommer med mer!

STORE ØDELEGGELSER: Bildet er fra Miyagi Foto: AFP PHOTO / HO / NHK/SCANPIX
STORE ØDELEGGELSER: Bildet er fra Miyagi Foto: AFP PHOTO / HO / NHK/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer