ENORMT ØDELEGGELSESPOTENSIALE: Jordskjelvet på 32 kilometers dyp under havbunnen kan ha satt i gang en dødelig tsunami i Det indiske hav. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
ENORMT ØDELEGGELSESPOTENSIALE: Jordskjelvet på 32 kilometers dyp under havbunnen kan ha satt i gang en dødelig tsunami i Det indiske hav. Grafikk: Kjell Erik Berg/DagbladetVis mer

Tsunamivarsel etter stort jordskjelv utenfor Indonesia

Målte 8,7 på jordskjelvskalaen, etterskjelvet var på 6,5.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du i områder som har blitt rammet av jordskjelvet og har fått tsunamivarsel? Ta kontakt med oss på 2400@db.no
eller telefon 24 00 00 00.

(Dagbladet): Det er utstedt tsunamivarsel etter et jordskjelv utenfor Aceh-provinsen i Indonesia, melder BBC.

De første meldingene gikk ut på at jordskjelvet hadde en styrke på 8,9, omtrent like kraftig som det utenfor Japan 11. mars 2011, men kort tid senere kunngjorde USAs geologiske institutt at styrken var 8,7 og at episenteret var på 32 kilometers dyp.

Det har akkurat blitt registrert et etterskjelv som målte 6,5 på jordskjelvskalaen.

The Pacific Tsunami Warning Center sier ifølge BBC at det ikke er kjent ennå om jordskjelvet har forårsaken en tsunami, men sier at myundighetene skal ta alle forholdsregler.

Hvis skjelvet har utløst en tsunami er estimert tidspunkt for når den treffer Banda Aceh klokka 11.31 i dag.

Varselsentere for tsunamier sier at jordskjelvet var av en slik styrke at det potensielt kan forårsake en stor tsunami, som kan treffe land rundt store deler av det indiske havet.

Tsunamivarselet har gått ut til Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand, Maldivene, Malaysia, Mauritius, Seychelle, pakistan, Somalia, Oman, Madagaskar, Iran, Uae, Jemen, Komorene, Bangladesh, Tanzania, Mosambik, Kenya, Sør Afrika og Singapore.

Nyhetsbyrået Reuters melder om at folk har begynt å flykte opp i høyden i noen av områdene som har fått tsunamivarsel.

Regionen ble hardt rammet av tsunamien i 2004, 170 000 døde bare i denne regionen. Dette jordskjelvet var på mellom 9,1 og 9,3 på jordskjelvskalaen.

I utløst energi er dette skjelvet 1/4 av det som forårsaket tsunamien i 2004.

- Det trenger ikke nødvendigvis si at en eventuell bølge bare vil bli en fjerdedel av bølgen for åtte år siden, det er mange andre parametere som avgjør, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved NORSAR.

-Vi har fått bekreftet et jordskjelv av Unitet States geology Services på 8,7, det er et ganske kraftig skjelv, sier Steven Gibbons, seniorforsker ved forskningsinstituttet NORSAR på Kjeller.

Han forteller at det er vanskelig å si noe om eventuelle skader fordi det ikke er noen umiddelbare forhold mellom jordskjelvstørrelser og sunamier.

- Mange faktorer spiller inn, jo dypere det er jo bedre er det. Den forrige sunamien der i 2004 var grunt, og ikke dypt.

Gibbons mener dette skjelvet har mange av de egenskapene et katastrofalt skjelv har.

 - Men det er ingen faste regler for hvilke mekanismer som spiller inn.
Dagbladet kommer med mer.

NORSK MÅLING: Slik ble skjelvet målt Hedmark av NORSAR. Det tok 12 og et halvt minutt før bølgene forplantet seg gjennom jorden fra jordskjelvets episenter til de ble mål i Norge. På grafen ser man størrelsen på jordskjelvsignalene sammenlignet med bakgrunnsstøynivået før dette tidspunktet.
NORSK MÅLING: Slik ble skjelvet målt Hedmark av NORSAR. Det tok 12 og et halvt minutt før bølgene forplantet seg gjennom jorden fra jordskjelvets episenter til de ble mål i Norge. På grafen ser man størrelsen på jordskjelvsignalene sammenlignet med bakgrunnsstøynivået før dette tidspunktet. Vis mer