Tsunamivarselet avblåst

Det gjelder alle de 28 landene som var omfattet av varselet.

EVAKUERT: Folk står på gata i byen Medan på Sumatra etter jordskjelvet og tsunamivarselet. 170 000 mennesker døde på den indonesiske øya under tsunamien i 2004. Foto: AFP / NTB SCANPIX
EVAKUERT: Folk står på gata i byen Medan på Sumatra etter jordskjelvet og tsunamivarselet. 170 000 mennesker døde på den indonesiske øya under tsunamien i 2004. Foto: AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svært omfattende tsunamivarselet som ble sendt ut tidligere i dag, er nå avblåst for alle landene det gjaldt, ifølge senteret for tsunamivarsel i stillehavsregionen.

Varselet omfattet hele 28 land rundt Indiahavet.

Kaos og panikk Det brøt ut kaos og panikk i flere av de utsatte distriktene, spesielt der tsunamien i 2004 rammet hardt, som Aceh-provinsen i Indonesia. Dagens skjelv, som hadde en styrke på 8,7, hadde episenter under havbunnen utenfor provinsen - i likhet med skjelvet i 2004.

I så vel Indonesia som Thailand og såpass fjerntliggende land som Sri Lanka og India ble bygninger evakuert, og folk flyktet opp i høyden. Dette gjaldt også en rekke norske fastboende og turister.

De helt store bølgene uteble imidlertid - også etter et kraftig etterskjelv - og nå har altså observasjonssenteret for tsunamier i regionen erklært faren for over.

Det er så langt ikke meldt om skadde, men jordskjelvet forårsaket strømbrudd en rekke steder i regionen, og tusener av mennesker er fremdeles ikke returnert etter hasteevakueringen.

Annerledes skjelv Skjelvet ble varslet klokka 10.38 norsk tid. Ifølge skjelveksperter var det imidlertid allerede på et tidlig stadium mye som tydet på at det neppe ville bli noen katastrofe av 2004-dimensjoner:

Dagens skjelv utløste bare 1/4 av energien i forhold til 2004-skjelvet. I tillegg var typen skjelv ikke egnet til å lage noen stor tsunami.

Dagbladet følger saken.

SVÆRT KRAFTIG: Skjelvet, som ble utløst utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra, hadde en styrke på 8,7. Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET
SVÆRT KRAFTIG: Skjelvet, som ble utløst utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra, hadde en styrke på 8,7. Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET Vis mer