Tsvangirai arrestert fem ganger på ti dager

Mugabe frykter valgnederlag. Det rammer opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sammen med 11 andre politikere ble MDC-lederen nok en gang arrestert i dag, melder CNN.

Tsvangirai er blitt brakt inn til politiet en rekke ganger fordi han nekter å bøye seg for president Robert Mugabes forbud mot å drive valgkamp. Torsdag skjedde det to ganger bare i løpet av samme dag.

I løpet av de ti siste dagene har opposisjonslederen blitt arrestert fem ganger.

Mugabe har styrt Zimbabwe i 28 år, og han har ikke tenkt å gi seg. I mars var det presidentvalg i landet, og ifølge det offisielle resultatet fikk verken president Robert Mugabe eller opposisjonsleder Morgan Tsvangirai over 50 prosents oppslutning. Dermed blir det en ny valgrunde 27. juni.

Nå prøver diktatoren å forhindre et valgnederlag gjennom vold og trusler mot både opposisjonspolitikere og befolkningen.

Og om han ikke seirer ved stemmeurnene, har han tydeligvis ikke tenkt å gi seg. Landet skal aldri styres av opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC), sier han til den statlig eide avisa the Herald, ifølge Reuters.

- Det vil aldri skje at dette landet som vi kjempet for skal bli tatt av MDC slik at de kan gi det tilbake til våre tidligere undertrykkere, de hvite, sier Mugabe.

Mugabe advarer om at krigsveteraner fra Zimbabwes frigjøringskrig står klare til å ta opp våpnene igjen dersom opposisjonen skulle vinne valget.

TROSSER MUGABE: Opposisjonspolitiker Morgan Tsvangirai bryr seg ikke om truslene fra presidentene. I dag havnet han nok en gang bak lås og slå. Foto: EPA/SCANPIX
TROSSER MUGABE: Opposisjonspolitiker Morgan Tsvangirai bryr seg ikke om truslene fra presidentene. I dag havnet han nok en gang bak lås og slå. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Risikerer dødsstraff

En av Zimbabwes fremste opposisjonspolitikere, MDCs generalsekretær Tedai Biti, ble torsdag arrestert og tiltalt for forræderi. Han risikerer dødsstraff hvis han blir kjent skyldig.

Biti er en av opposisjonsleder Morgan Tsvangirais viktigste medarbeidere. Arrestasjonen torsdag settes derfor i sammenheng den avgjørende omgang i presidentvalget i Zimbabwe om to uker.

Rundt ti sivilkledde politifolk skal ha påført Biti i det han gikk ut fra flyet som hadde fraktet ham hjem fra Sør-Afrika.

- Vi sikter ham for forræderi og for å ha kommet med uttalelser som er skadelige for landet. For forræderisiktelsen risikerer han dødsstraff eller livsvarig fengsel, sier en talsmann for politiet, ifølge NTB.

Myndighetene skal sitte på et dokument som er bakgrunn for arrestasjonen.

I dag ble Biti fremstilt for Høyesterett, og etter massivt press på politiet fikk Biti selv møte opp i rettssalen.

Vender verden ryggen

Tsvangirai arrestert  fem ganger på ti dager

Store deler av verdenssamfunnet har vendt ryggen til Mugabe. På matvaremøtet i Roma i forrige uke kranglet han med de fleste andre land, særlige vestlige land fikk sitt pass påskrevet av diktatoren.

Kort tid etter ble britiske og amerikanske diplomater truet med å bli drept av politiet da de ble holdt tilbake ved en veisperring og fraktet til en politistasjon. Diplomatenes vakt skal ha blitt slått ned, og flere ble frastjålet sine mobiltelefoner.

Samtidig har Mugabe gjorde det klart at ingen nødhjelpsorganisasjoner får operere i landet, om de ikke skriftlig presiserer at de ikke støtter opposisjonen.

Nå oppfordrere landets øverste militære leder oppfordrer befolkningen til å forsvare landet mot \'forræderisk opposisjon\', som \'truer landets suverenitet\', ifølge Reuters.

General Constantine Chiwenga mener vestlige styrker, ledet av Storbritannia, prøver å ta kontroll over landet. Generalen på sin side leder presidentens valgkampanje, ifølge opposisjonen.

Kostbar kamp

Ikke bare militære, men også politiet og de såkalte krigsheltene, er i lomma på presidenten. Men noe få tør å opponere, noe som blant annet kommer til uttrykk i de politiske tegningene i den nasjonale avisa The Standard.

Men det koster å si sin mening i dette skakkjørte landet. Siden valget i mars er minst 65 av MDCs støttespillere drept, ifølge partiet selv. Mer enn 25 000 har mistet sine hjem - blant dem 10 000 barn, ifølge samme avis.

<B>MILLIONER TRENGER HJELP</B>: Mislykkede jordbruksreformer har ført til økt fattigdom. Men bistandsorganisasjonene får ikke lov til å hjelpe.
<B>RISIKERER DØDSSTRAFF</B>: MDCs generalsekretær Tedai Biti møtte i Høyesterett i dag.