Tsvangirai er tilbake i den nederlandske ambassaden

Valget gjennomføres som planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai har vendt tilbake til den nederlandske ambassaden i Zimbabwes hovedstad Harare, opplyser det nederlandske utenriksdepartementet.

Tsvangirai forlot onsdag sitt tilfluktssted for å avholde en pressekonferanse, men kom tilbake kort tid etter.

- Utenriksminister Maxime Verhagen fortalte Tsvangirai i morges at han alltid er velkommen. Nå er det opp til ham å avgjøre hva han vil gjøre, sier talsmann for Nederlands utenriksdepartement Bart Rijs.

Utsetter ikke valget

Opposisjonslederen søkte søndag tilflukt i den nederlandske ambassaden, etter at han hadde trukket seg fra andre runde av presidentvalget i Zimbabwe. 

Det får ingen juridiske konsekvenser for gjennomføringen av valget at opposisjonen har trukket seg, slår valgkommisjonen i Zimbabwe fast i dag. 

- Kommisjonen anerkjenner ikke den angivelige tilbaketrekkingen. Vi vil derfor avholde andre runde av presidentvalget som planlagt fredag, sier lederen for valgkommisjonen, George Chiweshe.

Trenger akutthjelp

MØTTE PRESSEN:
Tsvangirai forlot onsdag sitt tilfluktssted for å avholde en pressekonferanse, men kom tilbake kort tid etter. Foto: AP/SCANPIX
MØTTE PRESSEN: Tsvangirai forlot onsdag sitt tilfluktssted for å avholde en pressekonferanse, men kom tilbake kort tid etter. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Hjelpeorganisasjonen CARE frykter at verdens fokus på storpolitikken i Zimbabwe gjør at mer enn to millioner menneskene som trenger akutt humanitær bistand blir glemt. 

- Vi hjelper de mest fattige og sårbare i Zimbabwe. Om lag en halv million mennesker får vanligvis hjelp fra oss, de fleste av disse er foreldreløse barn og kvinner, sier generalsekretær i CARE Norge, Marte Gerhardsen i en pressemelding.

Myndighetene i Zimbabwe ga nylig CARE og andre vestlige hjelpeorganisasjoner ordre om å stanse arbeidet i landet. Regjeringen hevdet organisasjonene støtter opposisjonen. 

-  Disse menneskene rammes hardest når hjelpen nå stanser. Vi må ikke bli så opptatte av det politiske spillet i Zimbabwe at vi glemmer at landet er på mot en humanitær katastrofe, fortsetter Gerhardsen.

(NTB)

Tsvangirai er tilbake i den nederlandske ambassaden