- Tsvangirai slo Mugabe

Endelig er valgresultatet i Zimbabwe klart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over en måned etter at presidentvalget i Zimbabwe ble avholdt er resultatet endelig klart.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai har seiret over Robert Mugabe, mannen som har styrt landet med jernhånd i 28 år.

De offisielle resultatene er i tråd med de tallene regjeringskilder lekket tidligere i uka. Tsvangirai har vunnet med 47,8 prosent av stemmene, melder BBC.

Siden Tsvangirai ikke maktet å få mer enn 50 prosent av oppslutningen, må det gjennomføres en ny valgomgang, ifølge valgreglementet.

- En ny valgomgang vil bli holdt på en dato som valgkommisjonen fastsetter, fortalte sjefen for valgkommisjonen, Lovemore Sekeramayi, til Zimbabwe Independent.

Uenighet om ny valgomgang

Både Tsvangirais parti MDC og Mugabes Zanu-PF har i dag sittet i møte med valgkommisjonen for å gå i gjennom resultatene.

En representant for MDC sier at det fortsatt gjenstår noe før resultatene er endelig verifisert. Partiet har tidligere varslet de ikke vil stille i en ny valgomgang med mindre internasjonale observatører, ledet av FN får være til stede.

ENDELIG SEIRET HAN: Zimbabwes opposisjonsleder gjennom mange år, Morgan Tsvangirai, har vunnet presidentvalget. Men bare første omgang. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA/SCANPIX
ENDELIG SEIRET HAN: Zimbabwes opposisjonsleder gjennom mange år, Morgan Tsvangirai, har vunnet presidentvalget. Men bare første omgang. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA/SCANPIX Vis mer

Tidligere denne uka offentliggjorde Tsvangirais parti, Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), tall til pressen, som angivelig viste at opposisjonen hadde vunnet med de nødvendige 51 prosentene av stemmene.

- Zanu-PF forsøker å skape en diskusjon om en ny valgomgang når det ikke finnes grunnlag for det, sier talsmann for Tsvangirai, George Sibotshiwe, til CNN.

MDC beskylder derfor Mugabes tilhengere for valgfusk.

Venter på avklaring

Zimbabwes 5,7 millioner stemmeberettigede hadde håpet at valget 29. mars skulle gi en vei ut av elendigheten. I stedet har matvaremangelen og knappheten på olje og utenlandsk valuta økt ytterligere i det inflasjonsherjede landet.

Ingenting tyder på at inflasjonsraten på 165 000 vil synke i nærmeste framtid.

Myndighetene i Zimbabwe har ikke fastsatt dato for neste valgomgang. Opposisjonen hevder Mugabe forsøker å vinne tid, slik at han kan drive skremselspropaganda overfor velgerne.

- Tsvangirai slo Mugabe
<B>SISTE RUNDE?</B> Tsvangirais seier i første valgomgang kan være begynnelsen på slutten for Robert Mugabes 28 år lange regjeringstid.