Tsvangirai stikker til nabolandet

For medisinske undersøkelser og for å hvile ut etter dødsulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai er på vei til nabolandet Botswana, melder kilder nær statsministeren til BBC.

En kilde sier statsministeren er utslitt og trenger tid til å samle seg etter det som har skjedd. Samtidig sier partiet MDC at de vil gjennomføre sin egen etterforskning av bilulykken. Men ingen i partiet har gått offentlig ut med mistanken om at det er noe muffens med hendelsen.

Svært spent
Tsvangirai har tilbrakt mye tid i Botswana for å være tryggere som opposisjonsleder mot det sittende regimet til Robert Mugabe. Han kom tilbake til Zimbabwe 17. januar for å danne samlingsregjeringen som kom i stand som et kompromiss med Mugabe og hans parti Zanu-PF.

Det er svært spent mellom de to mennene og partiene, og en av Tsvangirais nærmeste rådgivere, ministerkandidat Roy Bennett, sitter fremdeles i varetekt anklaget for å ha vært del av et angivelig komplott for å drepe Mugabe.

SYKEBESØK: Erkefiende og president Robert Mugabe besøkte statsminister Tsvangirai på sykehuset tidligere i dag. Foto: REUTERS/ZBC/SCANPIX
SYKEBESØK: Erkefiende og president Robert Mugabe besøkte statsminister Tsvangirai på sykehuset tidligere i dag. Foto: REUTERS/ZBC/SCANPIX Vis mer

Tsvangirai ble i ettermiddag utskrevet fra sykehuset han har vært på siden dødsulykken i går, der han mistet sin kone Susan (50).

Før utskrivelsen fikk han sykebesøk av erkefienden Mugabe og hans kone Grace.

- Påkjørt med vilje
Morgan Tsvangirai tror han og kona ble påkjørt med vilje, sier MDC-kilder til CNN.

Bilen de satt i ble påkjørt av en lastebil som tilhørte en lokal partner av amerikanske og britiske bistandsorganisasjoner.

Seksbarnsmoren Susan Tsvangirai, som hadde vært gift med den nyvalgte statsministeren i 31 år, omkom i kollisjonen.

De var på vei til hjemstedet i Buhera, der han hadde planlagt å arrangere en politisk samling denne helgen.

- Mugabes metode
Flere opposisjonelle politikere i Zimbabwe har tidligere omkommet i til dels merkelige trafikkulykker.

- Jeg blir skeptisk når jeg hører om alle trafikkulykker som involverer politikere fra opposisjonen i Zimbabwe. Mugabe har en historie med rare bilulykker, det virker som en del av hans taktikk for å kvitte seg med folk han ikke liker, sier Tom McDonald, USAs ambassadør til Zimbawe i perioden 1997 til 2001, til Dagbladet.no.

Tsvangirai ble utnevnt til statsminister i landet for omtrent to uker siden, etter en lengre maktkamp med Robert Mugabe.

Mange i Zimbabwe og resten av verden har spurt seg om Tsvangirai og Mugabe i det hele tatt vil klare å jobbe sammen, siden motsetningene mellom dem er så store.

PÅKJØRT MED VILJE: Tsvangirai tror han og kona ble påkjørt med vilje. Foto: EPA/STR/SCANPIX
PÅKJØRT MED VILJE: Tsvangirai tror han og kona ble påkjørt med vilje. Foto: EPA/STR/SCANPIX Vis mer