Tsvangirai tror han og kona ble påkjørt med vilje

- Vanlig måte for Mugabe å kvitte seg med fiender, sier tidligere Zimbabwe-ambassadør.

KJØRTE PÅ STATSMINISTERBILEN: Susan Tsvangirai omkom etter at bilen hun og mannen Morgan Tsvangirai satt i ble påkjørt av denne bilen i går. Foto: AP/Scanpix
KJØRTE PÅ STATSMINISTERBILEN: Susan Tsvangirai omkom etter at bilen hun og mannen Morgan Tsvangirai satt i ble påkjørt av denne bilen i går. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Morgan Tsvangirai tror han og kona Susan Tsvangirai ble påkjørt med vilje i går.

Bilen de satt i ble påkjørt av en lastebil som tilhørte en lokal partner av amerikanske og britiske bistandsorganisasjoner.

Seksbarnsmoren Susan Tsvangirai, som hadde vært gift med den nyvalgte statsministeren i 31 år, omkom i kollisjonen.

Medlemmer av Tsvangirais parti, Movement for Democratic Change (MDC), sier til CNN at Tsvangirai selv sier han tror at de ble påkjørt med vilje.

- Skulle vært bedre sikret

MDC vil nå granske ulykken grundig. Ifølge partiets talsmann Nelson Chamisa vil de nå undersøke hvorvidt det er uavklarte momenter ved ulykken som eventuelt tyder på at det var noe annet enn en ulykke, skriver NTB.

En av partiets ledere, Tendai Biti, sa fredag at bilen Tsvangirai kjørte i skulle ha vært sikret bedre.

- Hadde de hatt politieskorte, er det ikke sikkert dette ville skjedd, sa han på en pressekonferanse fredag.

Susan Tsvangirai ble kastet ut av bilen, som rullet rundt tre ganger, og ble erklært død ved ankomst til sykehuset.

Lastebilen som traff statsministerbilen tilhørte en kontraktør som arbeidet for amerikanske og britiske bistandsorganisasjoner, og var merket USAID, melder amerikanske ABC News.

— Lastebilen er ikke et amerikansk, regjeringseid kjøretøy, sier en diplomat ved USAs ambassade i Harare til nyhetsbyrået AFP.

Sjåføren, som ble arrestert etter den kraftige kollisjonen, var ansatt av en britisk organisasjon. Det ble i går hevdet at han kunne ha sovnet ved rattet.

- Mugabes metode

Flere opposisjonelle politikere i Zimbabwe har tidligere omkommet i til dels merkelige trafikkulykker.

- Jeg blir skeptisk når jeg hører om alle trafikkulykker som involverer politikere fra opposisjonen i Zimbabwe. Mugabe har en historie med rare bilulykker, det virker som en del av hans taktikk for å kvitte seg med folk han ikke liker, sier Tom McDonald, USAs ambassadør til Zimbawe i perioden 1997 til 2001, til Dagbladet.no.

BLE KASTET RUNDT TRE GANGER: Susan Tsvangirai ble kastet ut av bilen. Foto: AP/Scanpix
BLE KASTET RUNDT TRE GANGER: Susan Tsvangirai ble kastet ut av bilen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Tsvangirai ble utnevnt til statsminister i landet for omtrent to uker siden, etter en lengre maktkamp med Robert Mugabe.

Mange i Zimbabwe og resten av verden har spurt seg om Tsvangirai og Mugabe i det hele tatt vil klare å jobbe sammen, siden motsetningene mellom dem er så store.

HADDE VÅRT GIFT I 31 ÅR: Susan og Morgan Tsvangirai fotografert i Harare i 2004. Foto: REUTERS/Howard Burditt/Scanpix
HADDE VÅRT GIFT I 31 ÅR: Susan og Morgan Tsvangirai fotografert i Harare i 2004. Foto: REUTERS/Howard Burditt/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer