Tsvangirai

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes nye statsminister Morgan Tsvangirai førsteprioritet er å rette opp landets økonomi. Det er en oppgave som kan være tyngre enn all verdens finanskriser i et land hvor pengene ikke engang er verd mer enn papiret de er trykket på. Nyhetsbyrået All Africa gir denne karakteristikkene av

problemene: «Regjeringens økonomiske behov strekker seg

fra Nordpolen til Sydpolen, mens de økonomiske mulighetene er like få som ordene i bibelen korteste vers: «Jesus gråt». En løsning som er foreslått er å knytte Zimbabwe til Sør-Afrikas rand. Det kan imidlertid bare være en begynnelse. I et land med 80 prosent arbeidsledighet, en koleraepidemi som har lammet helsevesenet, hvor skolene er stengt og vann og kloakksystemene ikke fungerer er det bare hjelp utenfra som kan få landet på fote igjen.

Til nå har president Robert Mugabes steile holdning satt en effektiv stopper for økonomisk hjelp. I det øyeblikk samarbeidet mellom Mugabe og Tsvangirai viser seg å fungere må det internasjonale samfunn tre støttende til for et land hvor det er krise på alle samfunnets områder.