Tuberkulose-alarm

Mens antall tuberkulosesmittede viser en liten økning i Norge første halvår i fjor, ligger en udetonert smittebombe i Russland og Baltikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Latvia virker ikke penicillin på 14- 15 prosent av de nysmittede. Pasientene penicillinet ikke virker på har utviklet såkalt multirestistens.

- Situasjonen er foruroligende og alvorlig, sier professor Stig Frøland ved Rikshospitalet.

Totalt har Statens helseundersøkelser mottatt melding om 147 nye tilfeller av tuberkulose første halvår i 1997. Klarest er økningen i Oslo (48), Telemark (10), Vest-Agder (8), Møre og Romsdal (9), Sør-Trøndelag (9) og Troms (9).

- Men jeg tror fjoråret var et unntak, for det er første gang vi har sett en overvekt av innvandrere med tuberkulose, sier leder for Tuberkuloseregisteret, Nanne Brattås. Brattås innrømmer at mørketall kan finnes.

Men det som virkelig bekymrer ekspertene, er av tuberkulose og den påfølgende resistensutviklingen hos våre naboer i øst.

- Multiresistens er et betydelig problem. Situasjonen er virkelig foruroligende for de menneskene som bor der, men også for oss, sier Frøland.
- Trafikken mellom Norge og våre naboland i øst har økt betydelig de siste årene. Dette er en stor risikofaktor, sier han.

Hvert år reiser 100000 mennesker fra Murmansk til Norge. Tallene på personer som har utviklet multiresistens er riktignok lavere enn i Latvia, men sju til åtte prosent er også faretruende høye tall.

Frøland forventer at situasjonen forverres i Russland. Difteri, tuberkulose og syfilis vil skape grobunn for svære helseproblemer. Han råder folk som skal til Russland og Baltikum om å vaksinere seg.