Tuberkulose-smitte på Gardermoen: - Ser alvorlig på situasjonen

- Seks personer har testet positivt for smitte. 

MILLIONER INNOM ÅRLIG:  I 2014 benyttet 24,2 millioner passasjerer Oslo lufthavn, som dermed er nest størst i Norden, etter København lufthavn Kastrup. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MILLIONER INNOM ÅRLIG:  I 2014 benyttet 24,2 millioner passasjerer Oslo lufthavn, som dermed er nest størst i Norden, etter København lufthavn Kastrup. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En person ansatt i SSP, som driver flere serveringssteder, kiosker og lounger på Oslo lufthavn Gardermoen, har fått påvist lungetuberkulose, skriver firmaet i en pressemelding.

Den ansatte ble innlagt på sykehus i oktober 2016 og fikk påvist sykdommen. Kommunehelsetjenesten i Ullensaker kommune så kontaktet.

- Kommuneoverlegen har gjennomført en miljøundersøkelse og kartlagt arbeidsplassen og arbeidskolleger som kan ha blitt utsatt for smitte. Disse følges rutinemessig med kontrollprøver, skriver SSP i pressemeldingen.

Det var Romerikes blad som først omtalte saken.

- Seks har testet positivt

Ifølge kommuneoverlege i Ullensaker Lars Meyer-Myklestad er det ingen pågående smittefare, verken for reisende eller øvrige ansatte ved Oslo lufthavn.

- I miljøundersøkelsen har vi tatt stilling til hvor og hvem personen med tuberkulose kan ha smittet andre. Vi har testet 24 personer til nå, og vi skal teste to til. Til sammen har seks personer testet positivt. I miljøundersøkelsen fant vi ut at det bare er dem vi har testet, som kan ha blitt smittet med tuberkulose, sier Meyer-Myklestad til Dagbladet.

Kommuneoverlegen forteller at de som testet positivt på blodprøven er friske og ikke smitteførende, og kan leve et helt normalt liv. Men at de vil bli henvist til lungespesialist og få tilbud om forebyggende behandling.

Lungetuberkulose smitter ifølge Folkehelseinstituttet gjennom luftsmitte og fjerndråpesmitte. Når en person med tuberkulose i lungene hoster, nyser eller snakker, frigjøres bitte små smitteførende dråper til lufta. De minste dråpene kan passere slim og flimmerhår og nå helt ned i de minste lungeforgreiningene hos dem som puster inn dråpene.

- Ser alvorlig på situasjonen

SSP ser alvorlig på situasjonen, og har sier de har testet ansatte for å avdekke hvor mange som eventuelt kan ha blitt smittet.

- Det viktigste for oss er at de ansatte får god oppfølging fra oss, og fra helsemyndighetene. Vi har forsikret oss om at de følges opp på korrekt måte, og at ingen reisende eller andre som jobber på Oslo lufthavn løper noen risiko, sier administrerende direktør i SSP Morten Solberg Nilsen.

Han mener det ikke er noen grunn til å tro at dette har skjedd ved flere restauranter, men at leder på samtlige spisesteder er informert. Det samme gjelder øvrige operatører på Oslo lufthavn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer