Tuberkulose i Norge

- Tuberkulose-utbrudd i Oslo kan trolig spores til Sovjets invasjon av Afghanistan og 9/11

Oppsiktsvekkende norsk forskningsrapport.

INVASJON: I 1979 invaderte sovjetiske styrker Afghanistan, for å støtte den kommunistiske regjeringen i landet. Samtidig tok de med seg tuberkulosebakteriestammer som flere tiår seinere endte opp i Norge, mener forskerne bak den nye rapporten. Foto: Lipchitz / AP / NTB Scanpix
INVASJON: I 1979 invaderte sovjetiske styrker Afghanistan, for å støtte den kommunistiske regjeringen i landet. Samtidig tok de med seg tuberkulosebakteriestammer som flere tiår seinere endte opp i Norge, mener forskerne bak den nye rapporten. Foto: Lipchitz / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utbruddet av tuberkulose i Oslo i 2013/14 kan trolig spores tilbake til Sovjetunionens invasjon av Afghanistan i 1979, og den amerikanskledede invasjonen av landet i 2001, etter terrorangrepene 11. september. Det er den oppsiktsvekkende konklusjonen i en forskningsartikkel signert et team ledet av Vegard Eldholm ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Bakteriestammen kommer fra Sentral-Asia, og ble trolig introdusert til Afghanistan med den sovjetiske okkupasjonen. Deretter ble den spredt til Vesten med afghanere som flyktet fra landet etter USAs invasjon, og forårsaket utbruddet her, sier Eldholm til Dagbladet.

Det er uvanlig at forskning på bakteriesykdommer trekker sammenheng mellom sykdomsspredning og store politiske begivenheter, som her. Rapporten, som er publisert i prestisjetunge Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), har fått internasjonal oppmerksomhet, og ble først omtalt i den spanske storavisa El País.

Så godt som utryddet

Bakteriesykdommen tuberkulose tar årlig ca. 1,5 millioner liv på verdensbasis, og er med det den infeksjonssykdommen som tar flest liv hvert år. Den har i flere tiår vært så godt som utryddet i Norge, men nå og da forekommer utbrudd - som det i Oslo, da 25 ble smittet, blant dem flere elever ved en danseskole.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer